Hoppa till innehåll

Utredningsgrupp föreslår att ett nytt center för övergripande krishantering inrättas

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 7.6.2017 14.16 | Publicerad på svenska 7.6.2017 kl. 15.45
Pressmeddelande 59/2017

Den arbetsgrupp som utrett Krishanteringscentrets (CMC Finland) roll och framtid i Finlands civila krishantering föreslår att Finland övergår till en verksamhetsmodell för en övergripande krishantering och inrättar ett nytt förvaltningsgemensamt center för övergripande krishantering. Avsikten är att det nuvarande Krishanteringscentret och dess personal bildar en väsentlig del av det nya centret. Utredningsgruppens rapport överlämnades till inrikesminister Paula Risikko den 7 juni.

Enligt utredningsgruppen har den internationella omvärlden förändrats så att det krävs en allt mer omfattande metodarsenal och flexibilitet för att kunna sköta kriser. För att uppnå hållbara resultat krävs det en samordning av militär och civil krishantering samt utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd och fredsmedling. Avsikten med det nya centret för övergripande krishantering är att stödja en sådan strategi i hanteringen av kriser.

Enligt förslaget ska Krishanteringscentret under den första etappen i förändringen separeras administrativt från Räddningsinstitutet och överföras temporärt i anslutning till inrikesministeriet.

Utredningsgruppen föreslår att det nya centrets uppgiftsfält ska vara mer omfattande än tidigare. Förutom att utbilda, rekrytera och utrusta experter inom krishantering kan det nya centret ansvara för projekt för övergripande krishantering och säkerhetsutveckling, civil-militärt samarbete och stärkande av synergin, upprätthållande av lägesuppfattningen, innovationer, forsknings- och utvecklingsverksamhet, stöduppgifter i anslutning till valobservationer och fredsmedling samt utnyttjande av internationell erfarenhet i den nationella beredskapen.

Inrättandet av ett center för övergripande krishantering utreds under denna regeringsperiod. I beredningen deltar de ministerier som antingen finansierar eller tillhandahåller personal till krishanteringsverksamhet och utvecklingsprojekt som gäller säkerhet.

Krishanteringscentret sköter dessutom operativa uppgifter inom den internationella räddningsverksamheten, men det hörde inte till utredningsgruppens arbete att dryfta hur dessa uppgifter ordnas.

Utredningsgruppen, som tillsatts av inrikesministeriet, bestod av Hannu Taimisto, vicehäradshövding, Päivi Nikander, diplomingenjör och politices magister i offentlig förvaltning, Pia Stjernvall, ambassadråd från utrikesministeriet och Antti Häikiö, konsultativ tjänsteman från inrikesministeriet. Utredningen gjordes som en del av ett projekt inom vilket lagstiftningen om civil krishantering dryftas.

Ytterligare information:
Antti Häikiö, konsultativ tjänsteman, tfn 040 739 8327