Hoppa till innehåll

Ministergruppen för den inre säkerheten godkände slutsatserna för utveckling av hjälpsystemet för offren för människohandel

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.11.2013 15.31
Pressmeddelande

Slutsatserna från utredningen av den arbetsgrupp som hade till uppgift att klarlägga utvecklingen av hjälpsystemet för offren för människohandel och lagstiftningen om det behandlades i dag i ministergruppen för den inre säkerheten. Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete i enlighet med slutsatserna, och målet är att en regeringsproposition om en närmare reglering av hjälpsystemet för offren för människohandel överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2014.

Arbetsgruppens utredning är en del av inrikesministeriets projekt som har som mål att utveckla lagstiftningen om hjälp till offer för människohandel. Arbetsgruppen är tvärsektoriell och alla centrala myndigheter och organisationer finns representerade.

Arbetsgruppen anser att det är ytterst viktigt att utveckla hjälpsystemet så att alla offer på lika grunder får den rätta hjälpen som de behöver oberoende om de har hemkommun i Finland eller inte. Utvecklingen av systemet ska utgå från de mänskliga rättigheterna och sätta offren i centrum.

Arbetsgruppen föreslår att man i det första skedet av regleringen av hjälpen till offer för människohandel ska rätta till de identifierade bristerna genom att komplettera och precisera bestämmelserna i lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd. Man ska också i fortsättningen hålla tröskeln låg för att komma in i hjälpsystemet och antalet myndigheter och aktörer som arbetar med identifiering av offer så stort som möjligt. Förutsättningarna för att komma in i hjälpsystemet ska regleras i lag.

Staten ska även i fortsättningen ha huvudansvaret för hjälpen till offer för människohandel. För närvarande ansvarar hjälpsystemet i samband med förläggningen i Joutseno också för hjälpen till offer för människohandel. Ställningen av och uppgifterna för hjälpsystemet utvecklas för att garantera att alla offer behandlas lika.

I det andra skedet inleder man utifrån utvärderingen av de ändringar och åtgärder som vidtagits i det första skedet beredningen av en särskild lag om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. Dessutom beaktar man de lagstiftningsreformer och omstruktureringar som pågår inom olika förvaltningsområden och som påverkar hjälpen till offer för människohandel samt offrens ställning och rättigheter.

Arbetsgruppen anser att det är viktigt att i samband med identifieringen av och hjälpen till offer för människohandel utveckla det sektorsövergripande samarbetet och förbättra frivilligorganisationernas verksamhetsmöjligheter.

Arbetsgruppens utredning finns på ministeriets webbplats: www.intermin.fi/publikation/322013
Närmare information om projektet: http://www.intermin.fi/sv/lagberedning/lagen_om_manniskohandel

Ytterligare information: Jutta Gras, lagstiftningsråd, tfn 071 878 8658