Hoppa till innehåll

Statsrådets principbeslut styr förebyggandet och bekämpningen av våldsbejakande radikalisering och extremism

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2024 13.47
Pressmeddelande

Torsdagen den 11 juli fattade statsrådet ett principbeslut om ett åtgärdsprogram, genom vilket man vill förebygga och bekämpa våldsbejakande radikalisering och våldsbejakande extremism.

I åtgärdsprogrammet fastställs de viktigaste åtgärderna, genom vilka våldsbejakande radikalisering och extremism i Finland kan förebyggas. I regeringsprogrammet ingår en föresats om att uppdatera åtgärdsprogrammet.

Förebyggandet och bekämpningen riktas mot alla former av våldsbejakande extremism. Att förebygga och bekämpa våldsbejakande radikalisering och extremism är en viktig del av bekämpningen av terrorism.

Åtgärdsprogrammet omfattar sammanlagt 43 åtgärder. De här åtgärderna har delats upp i arbete på nationell, regional och lokal nivå, men också arbete på individnivå.

Med våldsbejakande radikalisering avses en process under vilken en person börjar se våld som en godtagbar metod för att nå målen enligt sin egen ideologiska grund. Våldsbejakande extremism är användning av, hot om, uppmuntran till eller stöd av våld utifrån en ideologisk grund.

Åtgärdsprogrammet baserar sig på ett omfattande samarbete

Målet är att förebygga våldsbejakande radikalisering och extremism i ett så tidigt skede som möjligt. Men i situationer där förebyggande åtgärder inte längre är tillräckliga blir olika metoder för bekämpning viktiga.

Utöver den nationella lägesbilden är det viktigt att följa och bedöma de internationella händelsernas eventuella återverkningar på Finland. Utöver nuläget har man i åtgärderna strävat efter att förutse hur fenomen som anknyter till våldsbejakande extremism kan komma att förändras. I åtgärdsprogrammet strävar man efter att till exempel utveckla samarbetet, för att man ska kunna identifiera effekterna av ny teknik.

Inrikesministeriet samordnar det nationella arbetet för förebyggande och bekämpning av våldsbejakande radikalisering och våldsbejakande extremism. Programmet genomförs i ett brett samarbete.

Mer information:
Jenni Raitanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 689, [email protected] (på plats 11.7.2024)