Hoppa till innehåll

Lagförslag om tagande i förvar av utlänningar på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 13.2.2014 13.17
Pressmeddelande

Inrikesministeriet sänder en proposition som gäller tagande i förvar av utlänningar på remiss. I propositionen ingår ett förbud mot tagande i förvar av minderåriga asylsökande som anlänt utan vårdnadshavare.

De föreslagna ändringarna i lagstiftningen anknyter till riktlinjerna i regeringsprogrammet och målet är att förenhetliga praxis för tillämpning av lagen när det gäller förutsättningarna för tagande i förvar. I utkastet till regeringens proposition som sänds på remiss föreslås att tagande i förvar av asylsökande barn som anlänt utan vårdnadshavare ska förbjudas och att bestämmelserna om tagande i förvar av barn ska preciseras.

Propositionen innehåller dessutom förslag till sådana ändringar som gäller tagande i förvar och som anknyter till det nationella genomförandet av EU:s mottagandedirektiv. Det föreslås att utlänningslagen preciseras i fråga om förutsättningarna för tagande i förvar samt i fråga om informationen till och placeringen av den som tagits i förvar.

Anmälningsskyldighet ett alternativ till tagande i förvar

Det föreslås att den anmälningsskyldighet som anges i utlänningslagen ändras så att den blir ett bättre fungerande alternativ till tagandet i förvar. I fortsättningen kan en utlänning åläggas att regelbundet anmäla sig förutom hos polisen eller hos gränskontrollmyndigheten också på förläggningen.

Enligt propositionen ska det skrivas in i utlänningslagen att det sammanträde i tingsrätten där det avgörs om förvaret ska förbli i kraft också kan hållas som videokonferens eller genom någon annan lämplig teknisk informationskanal.

Närmare information om lagprojektet och propositionen som sänts på remiss: www.intermin.fi/sv/lagberedning/tagande_i_forvar_av_utlanningar
På webbsidan kan du också beställa nyheter till din e-post om hur beredningen framskrider.

De utlåtanden som fåtts och ett sammandrag av utlåtandena publiceras efter remissbehandlingen i statsrådets projektregister HARE (www.hare.vn.fi/).

Avsikten är att regeringens proposition överlämnas till riksdagen i juni 2014. Lagändringarna föreslås träda i kraft vid ingången av 2015.

Närmare information: Annikki Vanamo-Alho, regeringsråd, 0295 488 678, överinspektör Suvi Tiainen, 0295 488 629.