Hoppa till innehåll

Nya förordningar om penningspelsverksamhet träder i kraft den 1 januari 2012

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.12.2011 11.42
Pressmeddelande -

Statsrådet utfärdade i dag den 15 december förordningarna om penningspelsverksamhet. Förordningarna har samband med den nya lotterilagen som träder i kraft vid årsskiftet, i och med vilken man övergår från det nuvarande formella systemet med penningspelstillstånd till systemet med lagstadgade ensamrätter. Förordningarna rör spelverksamheten som bedrivs av Veikkaus Ab, Penningautomatföreningen och FinToto Ab.

Förordningarna som är specifika för en viss penningspelssammanslutning ersätter villkoren för penningspelsverksamhet som ingår i statsrådets penningspelstillstånd och som gäller till utgången av året. Förordningarna definierar bl.a. hur stor andel av avkastningen av spelavgifterna som betalas till spelarna som vinst, hur vinsterna ska avrundas och hur outtagna vinster ska användas.

Bestämmelserna i förordningarna motsvarar i huvudsak villkoren som ingår i penningspelstillstånden. En ändring jämfört med tidigare är att Penningautomatföreningen beviljats tillstånd att grunda ett kasino till i Östra Finland. Dessutom får Penningautomatföreningen öka antalet penningautomater till 22 500 automater i stället för det nuvarande antalet 20 000 automater. Från och med början av nästa år överförs anordnandet av alla penningspel på hästar till Fintoto Ab. Samtidigt ändras namnet på spelen som överförs från Veikkaus till Fintoto från V5 och V75 till Toto5 och Toto75.

Närmare information: överinspektör Jukka Tukia, 071 878 8573.

Tillbaka till toppen