Hoppa till innehåll

Statssekreterare Marjo Anttoora bekantar sig med civil krishantering i Kosovo 23 - 26.4.

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.4.2013 8.54
Nyhet

Inrikesministeriets statssekreterare Marjo Anttoora reser till Kosovo den 23 april för att bekanta sig med den civila krishanteringsverksamheten. Finländska experter har arbetat i Kosovo redan närmare 14 år i olika civila krishanteringsuppgifter. För närvarande deltar ca 35 utstationerade finländska experter och ca 10 kontraktanställda experter i EU:s insats EULEX Kosovo. Finländare deltar också i OSSE:s insats i Kosovo. Dessutom deltar finländska experter i olika EU-utvecklingssamarbetsprojekt eller bilaterala utvecklingssamarbetsprojekt.

Utöver finländska experter träffar statssekreterare Anttoora bl.a. inrikesminister Bajram Rexhepi och Ismail Smakiqi, direktör för akademin för säkerhet i Kosovo. Statssekreteraren besöker också norra Mitrovica och Decans kommun.

Anttoora är ordförande för delegationen för civil krishantering som tillsatts av inrikesministeriet och där olika förvaltningar och organisationer samt parterna på arbetsmarknaden finns representerade. Delegationen är ett diskussionsforum för olika aktörer och det följer uppdateringen och genomförandet av den nationella strategin för civil krishantering.

Erfarenhet av internationella uppdrag är en resurs också för hemlandet. Målet är att man i fortsättningen mera kan utnyttja de finländska experternas internationella erfarenheter i hemlandet.

Ytterligare information:
Helinä Kokkarinen, konsultativ tjänsteman, +358 50 456 00 58