Arbetet med att avveckla normer och minska företagens administrativa börda framskrider
Måste det finnas ett fönster i hotellrummet? Betraktas uppförandet av ett evenemangstält som en byggarbetsplats? Intressentgrupperna har gett input och uppmuntran till regeringens avregleringsarbete.
Styrgruppen för minskning av den administrativa bördan och avveckling av normer, som leds av arbets- och näringsministeriet, har i år fått flera idéer och förslag för att avveckla onödig reglering. Initiativ har tagits av regeringspartiernas riksdagsgrupper och intresseorganisationer. I styrgruppen finns företrädare för varje ministerium.
I de initiativ till avveckling av normer som intressentgrupperna lagt fram har det tagits upp många olika regleringsfrågor, såsom att möjliggöra hotellrum utan fönster, att göra byråkratin för att sätta upp evenemang smidigare och att slopa restaurangernas skyldighet att meddela energiinnehållet i den mat som serveras. Många av förslagen gäller också vägtrafik, tillståndspraxis och hälsovårdstjänster. Styrgruppen för minskning av den administrativa bördan och avveckling av normer granskar möjligheterna att genomföra förslagen tillsammans med de ansvariga ministerierna.
Utöver intressentgruppernas förslag har ministerierna identifierat normer som kan avvecklas i de lagstiftningsprojekt som är under beredning och myndighetsföreskrifter inom sitt förvaltningsområde. Till exempel i den ändringsserie till bygglagen, som träder i kraft vid ingången av 2025, minskas på många sätt den administrativa bördan och byråkratin i anslutning till byggande.
”Arbetet med att avveckla normer har framskridit väl och de diskussioner som förts har varit ytterst värdefulla och fört saken framåt. Jag hoppas att intressentgrupperna också i fortsättningen ska kontakta styrgruppens sekretariat och det berörda ministeriet”, säger styrgruppens ordförande, statssekreterare Mika Nykänen.
Målet är att slopa 300 normer som försvårar för företagen och medborgarna
Bakom arbetet ligger målet i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering att avveckla 300 normer som försvårar för företagen och medborgarna samt att säkerställa att företagens administrativa börda inte ökar under regeringsperioden.
Styrgruppens sekretariat presenterade arbetets framskridande för intressentgrupperna och hörde intressentgruppernas synpunkter vid ett diskussionsmöte den 10 december 2024. Intressenterna ansåg att arbetet är viktigt, men att initiativen framskrider långsamt. De nya diskussionskontakter mellan ministerierna och intressentgrupperna som projektet öppnade fick beröm. Med tanke på det fortsatta arbetet ansågs det viktigt att man sätter sig in i effekterna av enskilda normer på gräsrotsnivå och att kraven från olika håll granskas som en helhet ur företagens synvinkel. Man uppmuntrade att arbetet skulle fortsätta i ett tätt samarbete med intressentgrupperna.
Lagförslagens konsekvenser för företagens administrativa börda ska bedömas
Utöver målet att avveckla normer inledde regeringen hösten 2023 tillämpningen av principen en in, en ut i hela statsrådet. I enlighet med principen har man vid ministerierna bedömt hur de regeringspropositioner som lämnas till riksdagen påverkar företagens administrativa börda i euro. Vid bedömningen utnyttjas den räknare för bedömning av regleringsbördan som utvecklats och använts vid arbets- och näringsministeriet och som nu har tagits i bruk vid alla ministerier. I år har man identifierat tiotals planerade regeringspropositioner som kan ha konsekvenser för företagens administrativa börda. Det finns tio klara beräkningar.
Avsikten är att den första rapporten, som omfattar hela statsrådet, om den administrativa börda som lagförslagen medför för företagen ska publiceras i början av 2025. I rapporten går man igenom utvecklingen av den administrativa bördan för företagen i fråga om lagförslagen för vår- och höstsessionerna 2024 samt hur målet att avveckla normer framskrider.
Mer information:
Erno Mähönen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7083
Tiina Haanpää, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7063