Hoppa till innehåll

Arbets- och näringsministeriet inleder samarbetsförhandlingar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2024 12.31
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet inleder samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen. Förhandlingarna som inleds av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker kan leda till att högst 40 personer sägs upp. Arbetsgivarens förhandlingsframställning lämnades till företrädarna för ministeriets personal den 26 september 2024. Hela personalen har informerats om förhandlingsframställningen vid ett personalmöte. Samarbetsförhandlingarna pågår i minst sex veckor.

Ministeriets årliga omkostnadsanslag har under de senaste åren inte motsvarat den nuvarande kostnadsstrukturen. Till följd av detta har ministeriets ekonomiska handlingsutrymme minskat betydligt. Behovet av att balansera ekonomin har också påverkats av de produktivitetsmål för statsförvaltningen som fastställts i regeringsprogrammet, de ytterligare besparingar som det beslutades om vid ramförhandlingarna våren 2024 samt tidigareläggningen av tidigare besparingar. 

Enligt nuvarande uppskattningar ska det i ministeriets personal- och konsumtionsutgifter i syfte att balansera ekonomin och trygga den strategiska och operativa funktionsförmågan göras en besparing av följande storleksklass, som kan jämföras med anslagsnivån för 2024:

  • 3,3 miljoner euro 2025
  • 4,7 miljoner euro från och med 2026 och framåt

Kanslichef Jaatinen: ”Genom anpassningsåtgärderna tryggas de lagstadgade uppgifterna och funktionsförmågan enligt den nya strategin.”

”Anpassningsåtgärderna ska vara störst i början, ansvarsfulla och effektiva för att de ska stabilisera ministeriets omkostnader under de kommande åren”, konstaterar arbets- och näringsministeriets kanslichef Timo Jaatinen

”Samtidigt ska de säkerställa genomförandet av ministeriets lagstadgade uppgifter och funktionsförmågan och förnyelsen enligt den nya strategin”, fortsätter Jaatinen.

Kärnan i arbets- och näringsministeriets nya strategi är att ministeriet även i fortsättningen ska skapa förutsättningar för hållbar tillväxt.

”Det är klart att den kommande situationen medför stor oro bland personalen. Samtliga åtgärder genomförs med iakttagande av en god personalpolitik. I samband med omställningen stöds också personalen på olika sätt”, lovar Jaatinen.

Mer information
Timo Jaatinen, kanslichef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7082
Heidi Nummela, personal- och förvaltningsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7988