Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska bereda en reform av försörjningsberedskapslagstiftningen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2024 9.29
Pressmeddelande
Försörjningsberedskapscentralens logo

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en bred arbetsgrupp som ska bereda reformen av försörjningsberedskapslagstiftningen. I enlighet med regeringsprogrammet ska det under denna valperiod göras en helhetsbedömning av lagstiftningen för att uppdatera regleringen. Arbetsgruppens mandatperiod sträcker sig från den 15 januari 2024 till den 31 december 2025.

Den förvaltningsövergripande arbetsgruppen har till uppgift att bereda en regeringsproposition med förslag till lag om tryggande av försörjningsberedskapen och statsrådets förordning om Försörjningsberedskapscentralen. Den förberedande beredningen av reformen görs i en arbetsgrupp under våren 2024, varefter den fortsätter också som projektarbetsgrupp för revidering av lagstiftningen. Arbetsgruppen informerar regeringens ministerarbetsgrupp för ren energi, miljö och försörjningsberedskap. 

Avsikten är att regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om tryggande av försörjningsberedskapen ska överlämnas till riksdagen hösten 2025. Utkastet till förordning bereds enligt samma tidtabell. När beredningen framskrider preciseras till vilka delar och inom vilken tidtabell man bereder bestämmelser om den materiella beredskapen.

Syftet med reformarbetet är bland annat att närmare definiera Försörjningsberedskapscentralens uppgifter och att skapa klarhet i Försörjningsberedskapscentralens rättsliga ställning på bestämmelsenivå. Till helheten hör också en översyn av finansieringen av försörjningsberedskapen och behövliga ändringar i bestämmelserna. I samband med reformen utvecklas också Försörjningsberedskapscentralens styrnings- och förvaltningsmodell samt utvärderas alternativa sätt att lösa de frågor som reformen gäller. 

Ordförande för lagarbetsgruppen är gruppchef, industrirådet Eeva Vahtera och vice ordförande regeringsrådet Kari Klemm från arbets- och näringsministeriet. 

De övriga medlemmarna är från kommunikationsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, försvarsministeriet, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, statsrådets kansli, finansministeriet och miljöministeriet samt Försörjningsberedskapscentralen och Säkerhetskommitténs sekretariat. Arbetsgruppen har också permanenta sakkunniga och ett sekretariat och kan tillsätta underarbetsgrupper. Under beredningen kommer arbetsgruppen att aktivt höra också centrala intressentgrupper.

Underarbetsgrupp dryftar bestämmandet av försörjningsberedskapsavgiften och försörjningsberedskapsfondens verksamhet

I samband med tillsättandet av lagarbetsgruppen tillsattes också en underarbetsgrupp för finansiering med uppgift att se över grunderna för bestämmande av försörjningsberedskapsavgiften och behoven att ändra bestämmelserna. 

Försörjningsberedskapscentralen ska sköta försörjningsberedskapsfonden som står utanför statsbudgeten och till vilken som inkomst bokförs den försörjningsberedskapsavgift som uppbärs med stöd av lagen om accis på flytande bränslen. Intäktsföringen till fonden minskar när man övergår från fossila energikällor till andra energikällor. Man måste hitta nya finansieringskällor för fonden för att trygga dess bärkraft. 

Ordförande för underarbetsgruppen är direktör Jukka Nummikoski från arbets- och näringsministeriet. De övriga medlemmarna är från finansministeriet, Försörjningsberedskapscentralen och arbets- och näringsministeriet.

Mer information:
Eeva Vahtera, gruppchef, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn. 029 504 9009 (arbetsgruppens ordförande)
Mirjami Tanner, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn. 029 504 7167 (arbetsgruppens sekreterare)