Hoppa till innehåll

Arbetsminister Arto Satonen vädjar till arbetsmarknadens parter att hitta en hållbar arbetsmarknadsmodell

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.11.2023 12.20 | Publicerad på svenska 10.11.2023 kl. 14.02
Pressmeddelande

Representanter för samtliga arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer som förhandlar om kollektivavtal i Finland deltog i ett seminarium som arbetsminister Arto Satonen hade sammankallat den 8 november 2023. Temat för seminariet var utveckling av en finländsk arbetsmarknadsmodell.

Vid seminariet talade förutom arbetsministern också generaldirektör Irene Wennemo från riksförlikningsmannens byrå i Sverige, Medlingsinstitutet, samt professor, verkställande direktör Nils Karlson från institutet Ratio som bland annat specialiserar sig på arbetsmarknadsfrågor. Wennemo och Karlson delade med sig av sina erfarenheter av hur den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar.

I den första paneldiskussionen deltog riksförlikningsman Anu Sajavaara och medlare med uppgiften som bisyssla Jukka Ahtela från riksförlikningsmannens byrå, forskningsdirektör Antti Kauhanen från Näringslivets forskningsinstitut ETLA samt direktör Mika Maliranta från Työn ja talouden tutkimus Labore.

I seminariets panel för inbjudna gäster diskuterade ordförande Päivi Niemi-Laine från Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, ordförande Jorma Malinen från Fackförbundet Pro, ordförande Katarina Murto från Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ, vice verkställande direktör Minna Helle från Teknologiindustrin rf, verkställande direktör Tuomas Aarto från Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf samt verkställande direktör Markku Jalonen från Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

Arbetsminister Satonen vädjade till arbetsmarknadsorganisationerna att föra en ömsesidig diskussion för att hitta en gemensam modell. ”För Finland vore det säkerligen bäst att en ny lönemodell skulle komma till stånd utifrån arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingar. Därför har jag velat sammankalla detta seminarium och inleda diskussionen. Jag anser att det skulle vara ett nationellt misslyckande om vi inte på samma sätt som Danmark och Sverige skulle kunna hitta en gemensam arbetsmarknadsmodell som stärker samhällsekonomin och främjar sysselsättningen”, sade Satonen.

Satonen betonade att om parterna inte kommer fram till en gemensam modell, så framskrider regeringen naturligt med sin beredning utifrån skrivningen i regeringsprogrammet. ”Jag tror och hoppas att en fungerande och hållbar arbetsmarknadsmodell i Finland ändå ska kunna tas fram i förhandlingarna mellan arbetsmarknadsorganisationerna.”

I och med seminariet inleder arbets- och näringsministeriet en omfattande remissbehandling som riktar sig till arbetsmarknadsorganisationerna om skrivningen i regeringsprogrammet som gäller medlingssystemet och utvecklingen av den finländska arbetsmarknadsmodellen. Remissbehandlingen pågår i två månader och avslutas den 8 januari 2024. Efter remissbehandlingen sammankallar arbetsministern arbetsmarknadens parter på nytt för att gå igenom remissvaren och eventuella förhandlingar mellan parterna.

Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321