Hoppa till innehåll

Statssekreterare Nykänens utredning om förutsättningarna för att inleda förhandlingar om den finländska arbetsmarknadsmodellen är klar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2024 10.18 | Publicerad på svenska 22.3.2024 kl. 14.52
Pressmeddelande
Statssekreterare Mika Nykänen
Statssekreterare Mika Nykänen

Arbetsministerns statssekreterare Mika Nykänen har på uppdrag av statsminister Petteri Orpo träffat centrala arbetsmarknadsorganisationer och utrett förutsättningarna för att inleda tvåpartsförhandlingar om den finländska arbetsmarknadsmodellen. Organisationerna anser att det är nödvändigt att skapa en gemensam avtalsbaserad arbetsmarknadsmodell. En del organisationer har dock förhandsvillkor för att inleda förhandlingar. Statssekreterare Nykänen har rapporterat resultaten av sin utredning till både statsminister Orpo och arbetsminister Arto Satonen.

Statssekreterare Nykänen träffade följande centrala arbetsmarknadsorganisationer den 12 mars–20 mars 2024: Tehy ry, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf, Servicefacket PAM rf, Industrifacket rf, Fackförbundet Pro rf, Ingenjörsförbundet IL rf, Teknikens Akademiker rf, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf, Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer rf, Byggnadsförbundet rf, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry, Fackförbundet Jyty rf, Undervisningssektorns Fackorganisation rf, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf, Teknologiindustrins arbetsgivare rf, Kemiindustrin KI rf, Statens arbetsmarknadsverk, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och Finsk Handel rf.
 
Orpos regering har i sitt program fastställt ett mål om att stärka den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen. Enligt regeringsprogrammet ska lagen om medling i arbetstvister ändras så att den allmänna linjen för justering av löner inte kan överskridas genom ett förlikningsförslag från riksförlikningsmannens byrå eller en förlikningsnämnd. Regeringen har dock konstaterat att den hellre ser att arbetsmarknadens parter når en överenskommelse om arbetsmarknadsmodellen än att skrivningen i regeringsprogrammet genomförs.
 
Statssekreterare Nykänens utredningsarbete visade att alla arbetsmarknadsorganisationer anser att det är nödvändigt att skapa en gemensam avtalsbaserad arbetsmarknadsmodell. Alla organisationer önskar att modellen i första hand bildas genom avtal. En del organisationer har dock förhandsvillkor för att inleda förhandlingar. 

Avsikten är att arbetet i den trepartsarbetsgrupp som bereder lagstiftning enligt regeringsprogrammets skrivning ska fortsätta till utgången av maj. Utifrån statssekreterare Nykänens utredning är det motiverat att fortsätta lagstiftningsberedningen på planerat sätt.

Diskussionerna om arbetsmarknadsmodellen inleddes i november 2023

Den 8 november 2023 ordnade arbetsminister Satonen ett seminarium där man diskuterade behoven av att utveckla förhandlingssystemet på arbetsmarknaden samt alternativa lösningar för att genomföra regeringsprogrammets riktlinjer. Därefter sändes regeringsprogrammets skrivning om arbetsmarknadsmodellen på remiss. 
 
I november-december 2023 förde de centrala arbetsmarknadsorganisationerna tvåpartsdiskussioner om att stärka den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen genom avtal. Diskussionerna ledde dock inte till förhandlingar.
 
Arbetet med att bereda den lagstiftning som gäller arbetsmarknadsmodellen behandlades den 16 januari 2024 vid ett evenemang som arbetsminister Satonen ordnade. I evenemanget deltog de arbetsmarknadsorganisationer som hade medverkat i tvåpartsdiskussionerna i slutet av 2023 samt riksförlikningsmannen. Vid evenemanget behandlades också sammandraget av remissvaren om föresatsen i regeringsprogrammet under den remissbehandling som hade avslutats den 9 januari 2024.
 
I slutet av januari 2024 tillsatte arbets- och näringsministeriet en trepartsarbetsgrupp för att bereda genomförandet av regeringsprogrammets föresats om den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen. Efter att arbetsgruppens arbete har avslutats kommer ett utkast till proposition att sändas på remiss. Avsikten är att den slutliga regeringspropositionen överlämnas till riksdagen i september 2024. Lagen avses träda i kraft den 1 december 2024.
 
Statsminister Orpo bjöd in de centrala arbetsmarknadsorganisationerna och riksförlikningsmannen till Villa Bjälbo den 8 mars 2024 för att diskutera arbetsmarknadsmodellen. Efter diskussionerna gav statsministern statssekreterare Nykänen i uppdrag att närmare utreda organisationernas åsikter för att inleda förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen.

Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 321