Hoppa till innehåll

Arbetsminister Satonen: Ordförandena Katarina Murto och Millariikka Rytkönen ska utreda metoder för att inleda tvåpartsförhandlingar om den finländska arbetsmarknadsmodellen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.3.2024 14.54 | Publicerad på svenska 28.3.2024 kl. 10.59
Pressmeddelande
Työministeri Arto Satonen
Työministeri Arto Satonen

Arbetsminister Arto Satonen bjöd den 22 mars 2024 in OAJ:s och FOSU:s ordförande Katarina Murto och Tehys ordförande Millariikka Rytkönen för att reda ut ett sätt att samla alla löntagarorganisationer som deltog i tvåpartsförhandlingarna hösten 2023 om den finländska arbetsmarknadsmodellen kring samma bord för att förhandla fram en gemensamt godkänd och hållbar arbetsmarknadsmodell för Finland.

Arbetsminister Satonen träffade ordförandena vid arbets- och näringsministeriet tisdagen den 26 mars 2024 och diskuterade det kommande utredningsarbetet.

”Som en liten och öppen ekonomi lever Finland av export varför en arbetsmarknadsmodell som baserar sig på exportens konkurrenskraft är en absolut förutsättning för vår framgång som samhälle. Den bästa lösningen vore en gemensamt godkänd modell som alla arbetsmarknadsorganisationer förbinder sig till. Eftersom det är ytterst viktigt för Finland att frågan avgörs på ett så hållbart sätt som möjligt, har jag bett ordförandena Murto och Rytkönen att ännu grundligt utreda förutsättningarna och metoderna för att involvera löntagarorganisationerna. Jag tackar Murto och Rytkönen för att de samtyckt till detta uppdrag. Det är absolut nödvändigt att de diskussioner som de fört i detta arbete är konfidentiella. Jag ger naturligtvis mitt fulla stöd till utredarnas arbete och hoppas att de ska få arbeta i lugn och ro under de kommande veckorna", säger Satonen.

Bakgrunden till arbetsministerns begäran är arbetsministerns statssekreterare Mika Nykänens utredningsarbete om förutsättningarna för att inleda förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen. Statssekreterare Mika Nykänen träffade på uppdrag av statsminister Petteri Orpo centrala arbetsmarknadsorganisationer och utredde förutsättningarna för att inleda tvåpartsförhandlingar om den finländska arbetsmarknadsmodellen. Statssekreterare Nykänens utredningsarbete visade att alla arbetsmarknadsorganisationer anser att det är nödvändigt att skapa en gemensam avtalsbaserad arbetsmarknadsmodell. Alla organisationer önskar att modellen i första hand bildas genom avtal. En del organisationer har dock förhandsvillkor för att inleda förhandlingar.

Lagberedningen för att utveckla medlingssystemet fortsätter enligt planerna i en arbetsgrupp på trepartsbasis. Avsikten är att regeringspropositionen ska lämnas till riksdagen under höstsessionen 2024.


Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321