Hoppa till innehåll

Beredningen av en utvecklingsvision för östra Finland inleddes

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2022 14.31 | Publicerad på svenska 3.11.2022 kl. 12.32
Pressmeddelande

Näringsminister Mika Lintilä bjöd in företrädare för företag, organisationer, högskolor och forskningsinstitut till en rundabordsdiskussion om inledandet av beredningen av en utvecklingsvision för östra Finland den 2 november 2022. Att utarbeta en utvecklingsvision är en av rekommendationerna i slutrapporten från den statssekreterararbetsgrupp som utrett östra Finlands livskraft.

Arbetsgruppen konstaterade i sin slutrapport, som publicerades i samband med regeringens budgetförhandlingar den 1 september 2022, att det måste tas fram en gemensam utvecklingsvision för östra Finland i nära samarbete mellan företag, staten och regionerna. Åtgärderna för att främja östra Finlands livskraft ska samtidigt också bidra till hela Finlands livskraft och konkurrenskraft.

Rundabordsdiskussionen den 2 november var en remissdebatt om inledandet av visionsarbetet, det vill säga om metoderna för att bygga upp en hållbar tillväxt i framtiden.

”Visionsarbetet förutsätter en stark dialog mellan näringslivet, forskningen och utvecklingen, läroanstalterna och andra berörda aktörer. Vid ministeriet stöder vi de här diskussionerna. Målet är ett allt mer livskraftigt östra Finland, vilket gagnar hela Finland”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Behov av nya visionära initiativ som gäller hela östra Finland

I sin rapport identifierade statssekreterararbetsgruppen ett behov av nya visionära initiativ som gäller hela östra Finland över landskapsgränserna. För att visionen ska bli verklighet är det viktigt att det uppkommer starka tillväxtekosystem i världsklass inom branscher där Finland har starkt kunnande och förmåga att klara sig väl även i den internationella konkurrensen.

Avsikten är att man i arbetet med utvecklingsvisionen ska dra nytta av landskapens egna styrkor och den spetskompetens som identifierats i såväl landskapsprogrammen som strategierna för smart specialisering. I visionsarbetet ska annat redan pågående arbete som hänför sig till regionutveckling beaktas.

Det rådande ekonomiska läget och säkerhetsläget kräver att man tänker på nya sätt och identifierar östra Finlands resurser i ett bredare perspektiv än bara ett landskap. Fokus i visionsarbetet ligger bland annat på metoder för att förbättra företagens verksamhetsförutsättningar och tillgången till kompetent arbetskraft.

Utvecklingsvisionen utarbetas i workshoppar – avsikten är att arbetet ska bli klart i februari 2023

Arbets- och näringsministeriet bjuder in centrala aktörer i östra Finland till gemensamma diskussionsmöten under slutet av hösten 2022 och i början av 2023 för att stärka regionens livskraft och sätta upp gemensamma strategiska mål. Utifrån dessa diskussioner utformas utvecklingsvisionen för östra Finland.

I synnerhet aktörer från landskapen Kymmenedalen, Södra Karelen, Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen, Kajanaland, Norra Österbotten och Lappland ska inbjudas att delta.

Preliminär tidsplan

  • Kick off-evenemang i Helsingfors den 24 november 2022
  • S:t Michel, december 2022
  • Villmanstrand, januari 2023
  • Joensuu, februari 2023

Ytterligare information:
Sonja Hällfors, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 380
Marjukka Aarnio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 150

Tillbaka till toppen