Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Det elektroniska handelsregisterutdraget blir avgiftsfritt

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2021 16.30
Nyhet
Mies selkä kameraan päin istumassa tietokoneen äärellä. Miestä vastapäätä nainen istumassa tietokoneen äärellä katsomassa papereita.

Det kommer att göras ändringar i handelsregisterlagen och företags- och organisationsdatalagen i augusti nästa år. Genom ändringarna uppdateras lagarna så att de motsvarar två EU-direktiv. I framtiden rör sig uppgifterna i handelsregistret lättare mellan EU:s medlemsstater. Dessutom blir det elektroniska handelsregisterutdraget avgiftsfritt genom en förordningsändring.

Republikens president stadfäste den 16 december 2021 de ändringar i handelsregisterlagen och företags- och organisationsdatalagen som på ett konkret sätt påverkar Patent- och registerstyrelsens (PRS) verksamhet, närmare bestämt det handelsregister som förs av PRS. Ändringarna träder i kraft den 1 augusti 2022. 

Lagändringarna är en följd av två EU-direktiv: digitaliseringsdirektivet om företagsregister och penningtvättsdirektivet.

Företagen behöver i fortsättningen inte lämna samma uppgifter till flera olika registermyndigheter

De ändringar som träder i kraft i augusti underlättar rörligheten av information i företagsregister mellan registermyndigheterna i olika EU-länder. Om till exempel ansvarspersonerna i ett aktiebolag byts, sprids information om förändringarna också till det land där den registrerade filialen till aktiebolaget är verksam. 

Dessutom är det lättare än tidigare att få tillgång till sådana uppgifter om verkliga förmånstagare som avses i penningtvättsdirektivet mellan medlemsstaterna. En etableringsanmälan som lämnats elektroniskt och som gäller ett aktiebolag ska i fortsättningen behandlas inom fem vardagar.

Digitaliseringsdirektivet förutsätter att vissa uppgifter om aktiebolag i fortsättningen är avgiftsfria. Sådana uppgifter är till exempel registeranteckningar om ansvarspersoner i ett aktiebolag. Avgiftsfrihet för handelsregisteruppgifter genomförs utöver den nivå som förutsätts i EU-direktivet genom arbets- och näringsministeriets förordning om PRH:s avgiftsbelagda prestationer av den 2 december 2021. 

De elektroniska handelsregisterutdragen för alla företag som är införda i handelsregistret blir avgiftsfria från och med den 1 augusti 2022. Uppgifterna om verkliga förmånstagare kommer även i fortsättningen att vara avgiftsbelagda.

Ytterligare information: 
Jyri Oksanen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, 029 504 7123

 
Tillbaka till toppen