Hoppa till innehåll

Direktören för bolaget Samhall som sysselsätter partiellt arbetsföra under sitt besök i Finland: ”Jag förväntar mig att vårt samarbete fördjupas”

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2023 16.21 | Publicerad på svenska 28.11.2023 kl. 12.47
Pressmeddelande
Albin Falkmer
Albin Falkmer

Understatssekreterare Elina Pylkkänen träffade Albin Falkmer, direktören för ägarstyrning och samhälle vid Samhall som ägs av svenska staten, i Helsingfors den 24 november 2023. Finland har följt Sveriges exempel när det gäller att främja sysselsättningen av partiellt arbetsföra.

”Sverige har lyckats sysselsätta partiellt arbetsföra tack vare flera åtgärder, av vilka Samhall är en av de viktigaste. Vi sysselsätter för närvarande cirka 25 000 personer i Samhall. Målet är att så många som möjligt av dem ska hitta ett nytt arbete hos en annan arbetsgivare”, säger direktör Falkmer.
 
I Finland togs Samhall som jämförelseobjekt när det statliga bolaget Jobbkanalen grundades. Bolaget främjar sysselsättningen av partiellt arbetsföra i utsatt ställning. Jobbkanalen anställer partiellt arbetsföra arbetstagare i arbetsavtalsförhållande och säljer deras arbetsinsats vidare till kunderna. Liksom i Samhall är målet att förbättra och stödja arbetstagarnas kompetens och arbetsmarknadsfärdigheter så att de självständigt ska kunna hitta arbete på den öppna arbetsmarknaden.
 
De första partiellt arbetsföra arbetstagarna inledde sin anställning i Jobbkanalens tjänst i januari 2023.
 
”Det är mycket utmanande att grunda ett helt nytt projekt som Jobbkanalen på marknaden. Det är viktigt att alla parter förstår att uppnåendet av bolagets mål, det vill säga att sänka arbetslösheten bland partiellt arbetsföra, kräver tid, tålamod och ett brett engagemang”, betonar direktör Falkmer.

”Den nytta som sysselsättningen av partiellt arbetsföra medför är betydligt större än satsningen. Kostnaderna för utslagning från arbetsmarknaden är mycket högre för individen och samhället”, säger understatssekreterare Pylkkänen som är styrelseordförande för Jobbkanalen Ab.
 
”Jag följer Jobbkanalens utveckling med stort intresse. Det finns mycket att lära av det finländska tillvägagångssättet, och jag förväntar mig att vårt samarbete fördjupas”, säger direktör Falkmer.
 
Mer information:
Elina Pylkkänen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7474