Hoppa till innehåll

En operativ investeringsgrupp för att sätta fart på nationellt betydande investeringsprojekt inrättas

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 4.6.2024 9.51 | Publicerad på svenska 5.6.2024 kl. 13.12
Pressmeddelande

Ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande diskuterade vid sitt möte den 4 juni 2024 en verksamhetsmodell för främjande av betydande investeringar, det vill säga den s.k. operativa investeringsgruppen. Gruppen samordnar arbetet med att främja betydande inhemska och internationella investeringsprojekt. Den operativa investeringsgruppen diskuterar vid behov också möjligheterna att främja enskilda investeringsprojekt med andra förvaltningsområden. Den upprätthåller också en lägesbild av investeringarna.

Arbets- och näringsministeriet svarar för genomförandet av den nya verksamhetsmodellen. Utöver sakkunniga från arbets- och näringsministeriet är även nyckeltjänstemän vid kommunikationsministeriet, finansministeriet och miljöministeriet inbjudna. Den operativa investeringsgruppen är framför allt en verksamhetsmodell enligt vilken de tjänstemän som utsetts av de ansvariga ministerierna arbetar. Den nya verksamhetsmodellen innebär inte nya strukturer, utan att samarbetet och informationsutbytet effektiviseras och rollerna och ledningsansvaret förtydligas. 

Business Finland ansvarar fortfarande för det operativa genomförandet av främjandet och lockandet av utländska investeringar. Även regionala utvecklingsbolag och kommuner har information om eventuella investeringar och bedriver aktivt arbete för att locka till sig investeringar. 

Kontakt med ministeriet för stora och strategiska investeringar

Vid sidan av Business Finland inrättas vid arbets- och näringsministeriet en kontaktpunkt för stora och strategiska investeringar. Regionerna uppmuntras att utveckla den regionala samordningen av främjandet av investeringar och att producera bl.a. behövlig prognostiseringsinformation om investeringarna i regionerna, vilket stöder den operativa investeringsgruppens arbete.

År 2022 var andelen utländska direktinvesteringar i Finland 29 procent av BNP. Det är betydligt under genomsnittet på 48 procent för de övriga nordiska och de baltiska länderna. Konkurrensen om internationella investeringar är mycket hård och de flesta jämförelseländer satsar avsevärt på att locka internationella investeringar och utnyttjar företagsstöd i större utsträckning än i Finland. 

I regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering kom man överens om att inrätta en operativ investeringsgrupp som ett led i att stärka attraktionskraften för Finlands investeringsmiljö.

Mer information: 
Janne Peltola, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7077