Hoppa till innehåll

En styrgrupp ska bereda en industripolitisk strategi

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2023 14.36
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en styrgrupp för att ta fram en industripolitisk strategi i enlighet med regeringsprogrammet. Strategin arbetas fram i nära växelverkan med näringslivsrepresentanter och andra centrala kontaktgrupper. Styrgruppens ordförande är kanslichef Timo Jaatinen från arbets- och näringsministeriet. En halvtidsrapport blir klar före sommaren och en slutrapport före utgången av 2024.

”På grund av de stora förändringarna i omvärlden behöver vi uppdatera vår industripolitik. Med strategin vill vi underbygga industrins konkurrenskraft och förnyelse och höja förädlingsvärdet. Det viktigaste målet är att få industriella investeringar till Finland och fokusera på tillväxtorienterade företag som vill få fotfäste i internationella värdekedjor", säger styrgruppens ordförande Timo Jaatinen.

Statsminister Orpos regering har åtagit sig att utarbeta en långsiktig industripolitisk strategi som siktar till att bevara industriella arbetsplatser i Finland och som driver på tillväxten i tillväxt- och exportorienterade sysselsättande företag. Styrgruppen medverkar i strategiarbetet och ser till att regeringsprogrammets mål beaktas vid beredningen.

Strategin bidrar till företagens hållbara tillväxt och internationalisering och till förnyelse av näringsstrukturen. Ett särskilt viktigt mål är att reagera på förändringarna i det globala konkurrensläget, geopolitiken och stödkonkurrensen.  

Strategin kommer att innehålla de strategiska målen, prioriteringarna och åtgärdshelheterna för förnyelse och tillväxt inom industrin i Finland och ger en helhetsbild av regeringens industripolitiska prioriteringar och metoder. Den ligger också till underlag för Finlands påverkansarbete inom EU:s industripolitik och därtill hörande lagstiftningsinitiativ.

I strategiarbetet beaktas sambandet med andra föresatser i regeringsprogrammet, till exempel uppdateringen av energi- och klimatstrategin, mineralstrategin, FoUI-politiken, sammanslagningen av statens kapitalplaceringsbolag och uppdateringen av industrins färdplaner för koldioxidsnålhet. 

Till styrgruppen hör Timo Jaatinen (ordförande), Matti Mannonen (vice ordförande) från Teknologiindustrin rf och företrädare för olika organisationer och arbetstagarorganisationer inom industrin och näringslivet, centrala ministerier, Business Finland, Tesi, VTT, Centralhandelskammaren och NTM-centralerna.

Även de berörda grupper som inte är representerade i styrgruppen får en möjlighet att yttra sig om strategiutkastet. För beredningen av de viktigaste frågorna kan det vid behov inrättas undergrupper som kan bestå av flera experter och företrädare för olika kontaktgrupper. Regeringens ministerarbetsgrupp för sysselsättning och företagande kommer att informeras om strategiarbetet.

Mer information:
Timo Jaatinen, kanslichef, tfn 050 438 082 (styrgruppens ordförande)
Antti Valle, industriråd, tfn 0295 060 140 (styrgruppens sekreterare)