Hoppa till innehåll

Ett lagstiftningsprojekt om genomförandet av den finländska arbetsmarknadsmodellen inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.1.2024 11.02
Pressmeddelande
Arbetsminister Arto Satonen
Arbetsminister Arto Satonen

Arbets- och näringsministeriet tillsätter en arbetsgrupp på trepartsbasis för att bereda lagändringar med hjälp av vilka regeringsprogrammets föresats om utveckling av förhandlingssystemet genomförs. Regeringen har som mål att främja uppkomsten av en exportdriven arbetsmarknadsmodell.

Arbetsminister Arto Satonen berättade om beredningen av arbetsmarknadsmodellen vid ett evenemang som han ordnade den 16 januari 2024. Till evenemanget hade bjudits in aktörer som deltagit i diskussioner mellan arbetsmarknadsorganisationerna om utvecklingen av modellen samt riksförlikningsmannen.

”En exportdriven lönebildningsmodell är naturlig för en öppen ekonomi som Finland, som lever av export och som inte bara måste klara sig i den internationella konkurrensen utan också kunna bära kostnaderna för välfärdssamhället”, säger arbetsminister Satonen.

Vid evenemanget behandlades också ett sammandrag av remissvaren om föresatserna i regeringsprogrammet under den remissbehandling som avslutades den 9 januari 2024.

Arbetsgruppen inleder sitt arbete i februari

I den arbetsgrupp som bereder lagändringarna ingår utöver arbets- och näringsministeriet även företrädare för Finlands Näringsliv, Statens arbetsmarknadsverk, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, Kyrkans arbetsmarknadsverk, FFC, STTK, Akava och en gemensam representant för Löntagarcentralorganisationen. Ordförande för arbetsgruppen är arbetsministerns statssekreterare Mika Nykänen.

Arbetsgruppen arbetar till utgången av maj 2024 och har till uppgift att bereda ett betänkande i form av en regeringsproposition. Målet är att regeringspropositionen ska överlämnas till riksdagen i september 2024. Lagändringarna kan således träda i kraft efter riksdagsbehandlingen den 1 december 2024.

Projektet är en del av regeringens helhet av arbetsmarknadsreformer

Regeringen har i sitt program fastställt riktlinjer för utvecklingen av förhandlingssystemet på arbetsmarknaden. Regeringen har som mål att stärka den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen för att öka Finlands konkurrenskraft på lång sikt.

Enligt en föresats i regeringsprogrammet ska lagen om medling i arbetstvister ändras så att den allmänna linjen för justering av löner inte kan överskridas genom ett förlikningsförslag från riksförlikningsmannens byrå eller en förlikningsnämnd.

Mer information:
Jukka Sarhimaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7330
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001

På bilden finns en tidslinje för hur beredningen framskrider enligt den nuvarande planen. Arbetsministern ordnade ett evenemang för arbetsmarknadens parter 8.11.2023. Därefter ordnades en remissbehandling 8.11.2023–9.1.2024. Arbetsministerns nästa evenemang hölls 16.1.2024. Därefter fortsätter beredningen i arbetsgrupper i februari–maj 2024. Målet är att en regeringsproposition ska överlämnas till riksdagen i september 2024. Lagändringarna kan således träda i kraft efter riksdagsbehandlingen 1.12.2024.