Hoppa till innehåll

EU-lagstiftare är överens: produkter som tillverkats genom tvångsarbete tillåts inte längre på EU:s marknad

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.3.2024 10.40
Nyhet
Kuvassa pieni tyttö kurkottelee kaupan hyllyltä pehmolelua äidin seuratessa tilannetta.

Europaparlamentet, rådet och kommissionen har nått en preliminär politisk överenskommelse om förslaget till förordning om förbud mot produkter som tillverkats genom tvångsarbete på EU:s marknad. Varje EU-organ måste ännu godkänna förordningen i enlighet med sina egna förfaranden.

Förordningen som sådan är direkt tillämplig lagstiftning i medlemsstaterna. Målet är att produkter som har tillverkats genom tvångsarbete inte kommer ut på marknaden i EU. Förbudet gäller också export från EU-marknaden. Förordningen ska tillämpas på alla företag oberoende av deras juridiska form och verksamhetens omfattning samt på alla produkter som tillverkats inom EU och sådana som har importerats.

Genom förordningen främjas ansvarsfull affärsverksamhet på EU:s marknad och skapas ett jämlikt verksamhetsfält för företag som är verksamma inom EU. Genom förordningen kan man ingripa i sådana snedvridningar av konkurrensen på EU:s inre marknad som beror på kommersiellt utnyttjande av produkter som tillverkats genom tvångsarbete. 

Finland har förbundit sig att avskaffa tvångsarbete

Finland har understött förordningens mål och vid förhandlingarna strävat efter att främja att förordningen framskrider. Finland har förbundit sig att avskaffa tvångsarbete före 2030 som en del av FN:s mål för hållbar utveckling samt i och med flera andra internationella avtal och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Förbudet mot tvångsarbete är en del av det arbete för att bekämpa människohandel som Finland också har förbundit sig till.

Tvångsarbetet kränker allvarligt de mänskliga rättigheterna och är ett stort globalt problem. Enligt Internationella arbetsorganisationen (ILO) finns uppskattningsvis 27,6 miljoner människor över hela världen som utför tvångsarbete. Tvångsarbete förekommer inom alla branscher, men särskilt vanligt är det inom vissa servicebranscher, textilindustrin, gruvdriften och jordbruket.

Finland betonade perspektivet för cirkulär ekonomi och små företags ställning

Förordningen ger de nationella myndigheterna och Europeiska kommissionen i uppgift att övervaka att företagen följer bestämmelserna. Om ett företag misstänks bryta mot sina skyldigheter kan antingen den nationella behöriga myndigheten eller Europeiska kommissionen, beroende på omständigheterna, inleda en utredning i ärendet. Den instans som utreder ärendet är också behörig att avgöra ärendet. Bestämmelser om behörig myndighet i Finland utfärdas senare nationellt.

På basis av en preliminär och egentlig undersökning kan det meddelas ett förbud mot utsläppande på marknaden av produkter som tillverkats genom tvångsarbete. Dessutom ska företaget dra tillbaka de produkter som släppts ut på marknaden och förstöra dem med beaktande av särskilt reglerade miljöaspekter. Förbudet och kravet på att produkterna ska dras tillbaka gäller inte produkter som har nått slutanvändarna. 

Finland har under beredningen ansett att bland annat hållbarhets- och klimatsynpunkter är viktiga när det gäller att förstöra produkter. Vid förhandlingarna har det till förordningen fogats återvinning av produkter, att produkten görs obrukbar och donation av produkter som producerats genom tvångsarbete när detta är möjligt. Finland betonar dock att ekonomiska aktörer inte ska få någon ekonomisk nytta av produkter som tillverkats genom tvångsarbete.

Finland har också strävat efter att främja en noggrant avgränsad och förutsägbar lagstiftning för ekonomiska aktörer och betonat synpunkter på regleringens proportionalitet för småföretag. Dessutom har Finland ansett det viktigt att kommissionen ger anvisningar till företag och andra aktörer och erbjuder de stödverktyg som behövs för att skyldigheterna enligt förordningen ska kunna fullgöras. 

Mer information:

Laura Pätsi, specialsakkunnig, tfn 029 504 7276
Nadine Hellberg-Lindqvist, ledande sakkunnig, tfn 029 504 7023