Genomförandet av minimilönedirektivet förutsätter inga lagändringar i Finland
Den arbetsgrupp på trepartsbasis som utrett genomförandet av EU:s minimilönedirektiv i Finland har avslutat sitt arbete. Enligt arbetsgruppens promemoria förutsätter genomförandet inga nationella lagstiftningsåtgärder. Den gällande lagstiftningen uppfyller kraven i direktivet, och kollektivavtalsverksamheten stöds genom myndighetsåtgärder. I Finland baserar sig minimilönerna enbart på kollektivavtalssystemet.
Syftet med EU:s minimilönedirektiv är att trygga möjligheten till en tillräcklig minimilön överallt i EU. Minimilönen kan antingen vara lagstadgad eller basera sig på kollektivavtal. Utgångspunkten för direktivet är respekt för nationella strukturer för lönebildning och för arbetsmarknadsparternas självständighet.
Direktivet trädde i kraft i november 2022 och medlemsstaterna har haft två år på sig att genomföra det.
Arbets- och näringsministeriet tillsatte en arbetsgrupp på trepartsbasis med uppgift att bereda det nationella genomförandet av direktivet. Arbetsgruppen utredde förhållandet mellan skyldigheterna enligt direktivet och lagstiftningen, arbetsmarknadssystemet och lönebildningssystemet i Finland. Arbetsgruppen har dessutom berett genomförandet av den rapportering som direktivet förutsätter.
I Finland grundar sig minimilönen på kollektivavtal
Arbetsgruppen konstaterar i sin promemoria att medlemsstaterna har ett stort handlingsutrymme vid genomförandet av direktivet.
I Finland baserar sig fastställandet av minimilönerna enbart på kollektivavtalssystemet. Ett system med minimilöner som baserar sig på kollektivavtal är ur direktivets synvinkel det effektivaste sättet att förbättra lönernas tillräcklighet och arbetsvillkoren samt att minska ojämlikheten i löner.
Genomförandet av direktivet förutsätter enligt arbetsgruppen inga lagstiftningsåtgärder i Finland. Finland ska dock i fortsättningen rapportera till kommissionen om kollektivavtalens täckningsgrad, de lägsta lönenivåerna i kollektivavtalen och lönenivån för de arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtalen.
Löntagarnas centralorganisationer Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf, Akava rf och STTK rf har framfört avvikande mening till promemorian om genomförandet av minimilönedirektivet. Företagarna i Finland och Finlands näringsliv rf lämnade ett kompletterande uttalande till promemorian.
Mer information:
Seija Jalkanen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8952
Katariina Jämsén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7143