Hoppa till innehåll

Hållbar tillväxt och arbetsplatser i Finland genom företagande

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2023 9.43
Kolumn
Elinkeinoministeri Wille Rydman ja työministeri Arto Satonen
Elinkeinoministeri Wille Rydman ja työministeri Arto Satonen

Finland behöver hållbar tillväxt. Detta är regeringens viktigaste finanspolitiska mål. Vi behöver tillväxt för att kunna förbättra hållbarheten i de offentliga finanserna och höja sysselsättningsgraden till 80 procent fram till 2031. Företagare och företag har en central roll när det gäller att skapa nya arbetstillfällen.

Vi vill satsa på företagande och höja uppskattningen av företagande. Regeringsprogrammet innehåller många skrivningar för att främja företagande. Merparten av skrivningarna gäller förbättrande av förutsättningarna för företagande, till exempel avvecklande av byråkratin, skapande av mer rättvis konkurrens och sänkning av tröskeln för att sysselsätta. Man bör också satsa på att skapa en verksamhetsmiljö som sporrar till hållbar tillväxt och förnyelse.

Vårt mål är ett konkurrenskraftigt och företagarvänligt Finland som attraherar investeringar. Vår vision är att Finland år 2031 är världens mest intresseväckande land att investera och skapa nytt i. En fortsatt skattepolitisk linje på längre sikt är viktig till exempel för tillväxten och investeringarna. Vi fortsätter också det FoU-skatteincitament som infördes i början av 2023 och som är viktigt just för små och medelstora företag för investeringar i forskning och utveckling. 

Finlands framgång och framtida tillväxt är på lång sikt beroende av kunniga människors arbete, av vetenskaplig forskning som håller hög nivå och av innovationer. En höjning av Finlands FoUI-finansiering med 4 procent av BNP fram till 2023 är en viktig metod. Investeringar i digital teknik och en effektiv tillämpning av tekniken står också i centrum. Vi utarbetar i början av valperioden även en industripolitisk strategi på lång sikt. Strategin omfattar de politikhelheter som är viktiga för exportindustrin. 

Vi vill skapa förutsättningarna för att världens bästa ekosystem för uppstartsföretag och tillväxtföretag ska växa fram. Också antalet tillväxtorienterade företagardrivna små och medelstora företag ska fördubblas fram till 2030.

Regeringen har i sitt program starkt förbundit sig till dessa mål. Vi kommer att så snabbt som möjligt inleda åtgärder för att konkretisera målen. Som ett rådgivande forum har vi tillgång till delegationen för företagande, där många företag av olika storlek och inom olika branscher är representerade. 

I genomförandet av regeringsprogrammet betonas i synnerhet åtgärder för att underlätta företagande, bl.a. lättare lagstiftning och ökad verkningsfullhet hos företagstjänsterna. Service som stöder tillväxt och företagsrådgivning riktas också till ensamföretagare, mikroföretagare och nyetablerade företagare. Avsikten är dessutom att stärka det inhemska ägandet. 

Att kontinuerligt utveckla förutsättningarna för lyckade ägarväxlingar är också en av regeringens prioriteringar. Ägarväxlingar och utveckling av företagsverksamheten behandlas ingående under Ägarväxlingsveckan (Omistajanvaihdosviikko) mellan den 30 oktober och 3 november. Veckan ger aktuell information till företagare som startar och fortsätter företagsverksamhet, beslutsfattare, påverkare och personer som arbetar med ägarväxlingar. 

I och med den ständiga förändringen i företagens verksamhetsmiljö blir det allt mer aktuellt att stödja företagare. Offentliga och privata företagstjänster erbjuder informations- och rådgivningstjänster för företag i olika skeden, avgiftsbelagda utbildnings- och konsulttjänster, finansiella tjänster, nätverkstjänster samt tjänster för utveckling av verksamhetsmiljön. Dessutom erbjuds företag tjänster för personalutveckling, rekrytering och utbildning. Företagarens ekonomihjälp erbjuder konfidentiell och sakkunnig rådgivning med låg tröskel för företag i ekonomiska svårigheter och betalningssvårigheter. 

Det lönar sig att utnyttja dessa tjänster som riktar sig till företagare och företag och djärvt ta kontakt – stöd för företagande erbjuds.

Vi önskar alla företagare i Finland en bra Företagardag!


näringsminister Wille Rydman        arbetsminister Arto Satonen

Mer information:

Företag och samfund - Suomi.fi
OV-foorumi.fi - OV-Foorumi
Företagarens ekonomihjälp - Företagarens ekonomihjälp - NTM-centralen


***

Företagardagen har firats den 5 september sedan 1997. Den ansvariga arrangören för huvudevenemanget är stiftelsen Yrittäjän päivä, som i stor utsträckning består av det finländska näringslivet och företagarna. I år ansvarar Familjeföretagens förbund och Förbundet för finskt arbete för arrangemangen under Företagardagen.

Mer information:
www.yrittajanpaiva.fi 

#Företagardagen