Hoppa till innehåll

I ett gemensamt projekt söks nya lösningar för att stärka Östra Finlands livskraft

arbets- och näringsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.3.2024 13.01
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har beviljat finansiering för ett projekt som söker lösningar på den förändring av verksamhetsmiljön i Östra Finland som Rysslands anfallskrig mot Ukraina orsakat.

Finlands ansökan om finansiering av projektet gjordes i nära samarbete med åtta landskap (Lappland, Norra Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Norra Savolax, Södra Savolax, Södra Karelen och Kymmenedalen). 

”Kommissionens beslut om projektet kommer vid en utmärkt tidpunkt. Projektet är en viktig del av den helhet genom vilken vi söker nya initiativ för att stärka tillväxten och livskraften i Finlands östra gränsområde. Projektet stöder också arbetet med att påverka beredningen av den kommande programperioden för EU:s regional- och strukturpolitik, där Finland har betonat betydelsen av områdena vid EU:s yttre gräns och deras framtida verksamhetsförutsättningar”, kommenterar avdelningschef Tiina Korhonen vid arbets- och näringsministeriet. Hon är ordförande för beredningsgruppen för programmet för Östra Finland.

Beredningen av ansökan om finansiering inleddes i samband med ett besök i Finland i höstas av Elisa Ferreira, EU:s kommissarie med ansvar för sammanhållnings- och reformfrågor.
Utgångspunkten för projektet är att finna lösningar på den förändring i verksamhetsmiljön som Rysslands anfallskrig orsakar och påverka finansieringen av den kommande programperioden för EU:s regional- och strukturpolitik.

I projektet utarbetas ett förslag till en gemensam övergångsstrategi för östra Finland samt landskapsspecifika strategier. Utarbetandet av projektplanen har inletts och planen utarbetas i samarbete med regionerna. Den finansiering som beviljats för projektet kommer från kommissionens instrument för tekniskt stöd. 

Utarbetandet av övergångsstrategin har samband med de program för Norra och Östra Finland som regeringen inlett. Programmen syftar till att främja ett fullt utnyttjande av möjligheterna i regionerna när det gäller ekonomisk tillväxt, regional livskraft, påskyndande av investeringar, kompetensutveckling och tillgång på arbetskraft.

Mer information:
Tiina Korhonen, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7138 (programarbetet för Östra Finland)
Anni Salmi, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7228 (frågor om projektet)