Hoppa till innehåll

Lassi Noponen blir generaldirektör för Business Finland

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2024 13.24
Pressmeddelande
Lassi Noponen
Lassi Noponen

Lassi Noponen, juris kandidat och Master of Science, har utnämnts till generaldirektör för Innovationsfinansieringsverket Business Finland för fem år från och med den 1 september 2024.

Noponen har en lång karriär i lednings- och ansvarsbefattningar i olika företag bakom sig. Han har omfattande kännedom om kapitalplaceringsbranschen och företagsfinansiering samt betydande praktisk erfarenhet av FoUI-verksamhet, tillväxt och internationalisering i företag.

Noponen har arbetat som näringsministerns specialmedarbetare sedan 2023. Åren 2010−2023 arbetade Noponen i ledande uppgifter vid Eagle Filters Group Abp. Före det var han bland annat styrelseordförande i Incap Oyj, grundande delägare och verkställande direktör i Proventia Group Oyj samt delägare i Evli Corporate Finance Oy. Innan han blev företagare arbetade han i sakkunnig- och ledningsbefattningar vid Neste Abp.

Uppgiften som generaldirektör för Business Finland Oy söktes inom utsatt tid av 30 personer. Statsrådet fattade utnämningsbeslutet vid sitt sammanträde den 11 juli 2024.

Innovationsfinansieringsverket Business Finland är ett ämbetsverk inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde. Finansieringsverket och bolaget Business Finland Oy, som förvaltas av finansieringsverket, har som syfte att med innovationer och teknik som medel hjälpa näringar att förnya och utveckla sig samt att främja internationellt nätverkande och förbättra arbetslivets kvalitet. Generaldirektören leder, övervakar och utvecklar finansieringsverket och den helhet som bildas av finansieringsverket och bolaget.

Mer information:
Kari Klemm, regeringsråd, tfn 0295 063 523