Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande: utkast till ändring av förordningen om stöd för energiinvesteringar enligt Finlands plan för återhämtnings- och resiliens åren 2022–2026

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 7.10.2024 8.03
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet begär utlåtanden om ett förslag till ändringsförslaget av den så kallade förordningen om RRF-energistöd. De föreslagna ändringarna är få och föreslås för att förordningen ska överensstämma med de ändringar som gjorts i Finlands plan för återhämtning- och resiliens (RRP).

Den ursprungliga förordningen om RRF-energistöd från 2021 behöver ändras för att motsvara de ändringar som gjorts sommaren 2024 i Europeiska unionens rådets genomförandebeslut om Finlands plan för återhämtning- och resiliens.

Finlands andel av RRF-finansieringen grundar sig på uppnåendet av de mål och delmål som fastställs i bilagan till rådets genomförandebeslut. Den ändring som gjorts i beslutet gäller målet för vätgas med låg koldioxidutsläpp och avskiljning och återvinning av koldioxid.

Förordningen ändras så att den motsvarar de ändringar som gjorts i Finlands RRP-plan

Enligt förordningen om RRF-energistöd kan understödsbeslut fattas både vid ministeriet och vid Innovationsfinansieringsverket Business Finland, baserat på de gränsvärden som anges i förordningen. Till följd av målförändringen i Finlands RRP är det nödvändigt att ändra förordningen så att Business Finland blir den behöriga statsbidragsmyndigheten för alla projekt som gäller produktion och lagring av vätgas samt koldioxidavskiljning och -användning. Enligt den ursprungliga förordningen  har Business Finland fungerat som statsbidragsmyndighet för viktiga vätgasprojekt av gemensamt europeiskt intresse (Important Projects of Common Interest, IPCEI).

Nu skulle Business Finlands behörighet utvidgas till att omfatta alla understödsbeslut som beviljas enligt förordningen för projekt som gäller produktion och lagring av vätgas samt koldioxidavskiljning och -användning.

Enligt förordningen om RRF-energistöds kan stöd beviljas för energiinvesteringsprojekt och energiinfrastrukturprojekt i enlighet med RRP-planen som genomförs i Finland eller på Finlands territorialvatten och som slutförs senast den 30 juni 2026.

Genom ändringen av förordningen skulle kravet på slutförandedatum för projekt som gäller produktion och lagring av vätgas samt koldioxidavskiljning och -användning, liksom för IPCEI-projekt, ändras så att slutförandedatumet kan fastställas i understödsbeslutet, istället för juni 2026 som slutdatum.

Rådets ändrade genomförandeplan möjliggjorde denna ändring. Syftet är att säkerställa att Finland uppnår alla de mål som uppsats för åtgärderna. Undantaget från tidsfristen i juni 2026 gäller endast de ovan nämnda projekten. För övriga investeringsprojekt kommer tidsfristen i juni 2026 att fortsätta att gälla. Detta grundar sig på rådets genomförandebeslut, som inte medger motsvarande undantag för andra investeringar.

Utlåtanden om förslaget kan lämnas fram till den 1 november 2024

Utlåtanden om förslaget kan lämnas via det utlåtande som publicerats på webbplatsen Lausuntopalvelu.fi. Det är inte nödvändigt att skicka utlåtandet separat till ministerier via e-post eller post. Den som ger ett utlåtande måste registrera sig och logga in på Lausuntopalvelu.fi. 

Alla utlåtanden är offentliga och publiceras på webbplatsen. Om det inte är möjligt att lämna ett utlåtande via Lausuntopalvelu.fi kan det även skickas via e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. I utlåtandet bör ärendenummer VN/20465/2024 anges.

Mer information: 
specialsakkunnig Daniela Karlsson, ANM, tfn. 0295 047 371
industriråd Pekka Grönlund, ANM, tfn. 0295 064 815