Hoppa till innehåll

Programmet för genomförande av regionstadsprogrammet har uppdaterats - målet är att skapa en ny modell för partnerskap

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.12.2024 9.00
Pressmeddelande
Bild av Nyslott, en av regionstäderna.

Programmet för genomförande av regionstadsprogrammet har uppdaterats. Genomförandeprogrammet bygger på tre helheter i regionstadsprogrammet, nämligen frivillig utveckling, avtal och partnerskap samt nätverksutveckling. 

I uppdateringen har man tagit in en modell för tematiska partnerskap. Utöver detta stärker man bland annat indikatorer som bättre beskriver den gemensamma utvecklingen av regionstäderna och regionstädernas livskraft. 

”Regionstäderna är en fast del av regeringens helhet för stadspolitik. Till stöd för beslutsfattandet behöver vi aktuell information om de pågående ändringar som gäller städerna. Det är viktigt att den statistikföring som gäller livskraft utvecklas och att man utifrån detta ger akt på regionstädernas mångfald. Jag hyser ett särskilt intresse för att utveckla framtida partnerskap”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen, som ansvarar för stadsutvecklingen.

Åtgärderna i korthet:

  1. Varje regionstad fastställer och formulerar de viktigaste åtgärderna för att främja den frivilliga utvecklingen kring de gemensamma teman som slagits fast. 
  2. En modell för tematiska partnerskap mellan regionstäderna och staten tas fram.
  3. Regionstadsforumet fortsätter och utvecklas ytterligare.
  4. Regionstäderna tar tillsammans med staten fram indikatorer som stöder livskraften och förnyelseförmågan och informerar utifrån dessa indikatorer om regionstädernas livskraft.
  5. I de reformer som gäller boende och markanvändning bedöms konsekvenserna för regionstäderna både i samband med de lagprojekt som bereds och i det normala utvecklingsarbetet.
  6. Utvecklingen av regionstädernas nätverk fortsätter med utnyttjande av redan befintliga processer och instrument för region- och stadsutveckling.

Vad är regionstäder och sektionen för regionstäder?

Med regionstäder avses sådana städer som utgör centrumet i sin egen region eller i en ekonomisk region eller ett centrumpar, men som inte är landskapets centralorter. Det finns 57 regionstäder i Finland.

Sektionen för regionstäder har tillsatts av stadspolitikens samarbetsgrupp och har till uppgift att samordna och verkställa genomförandet av regionstadsprogrammet samt stärka partnerskapet mellan regionstäderna och staten som en del av stadspolitiken. Till sektionens uppgifter hör också att uppdatera programmet för genomförande av regionstadsprogrammet.

Mer information:
Katja Palonen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 071 (ordförande för sektionen för regionstäder)