Hoppa till innehåll

Reform av EU:s blåkortsdirektiv – remissbehandling inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 1.8.2023 12.45
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen har reformerat uppehållstillståndet för högkvalificerade arbetstagare från länder utanför EU. Arbets- och näringsministeriet ber om utlåtanden över utkastet till regeringsproposition genom vilket de ändringar som direktivet förutsätter tas in i lagstiftningen i Finland. Utlåtanden om utkastet kan lämnas till och med den 12.9.2023 i utlåtandetjänsten.

Kommissionen reformerade det så kallade blåkortsdirektivet i oktober 2021. Syftet med reformen är att göra det enklare för högkvalificerade arbetstagare från tredjeländer att komma till Europeiska unionen. Genom ändringarna vill kommissionen svara på bristen på kompetent arbetskraft i EU och locka högkvalificerade arbetstagare till arbetsmarknaden. Bland annat rätten för kvalificerade arbetstagare att flytta från ett land till ett annat inom EU utvidgas.

Avsikten är att EU-blåkortet ska bli en enhetlig rutt till Europeiska unionen för specialsakkunniga. Blåkortet kan sökas i stället för nationellt uppehållstillstånd för specialsakkunniga. Uppehållstillstånd för EU-blåkortet har varit i bruk även i Finland sedan 2012. Direktivet och reformen av blåkortet påverkar inte kriterierna för nationellt uppehållstillstånd för specialsakkunniga. Reformen förväntas inte heller öka invandringens volym.

Arbets- och näringsministeriet ordnar en remissbehandling av utkastet till regeringsproposition genom vilket de ändringar som direktivet förutsätter tas in i den nationella lagstiftningen. Ändringarna avses träda i kraft den 15 november 2023. 

Utlåtanden om propositionen kan lämnas i tjänsten Utlåtande.fi. De behöver inte skickas till ministeriet separat per e-post eller post. Den som lämnar utlåtande måste registrera sig och logga in i Utlåtande.fi. Alla utlåtanden är offentliga och publiceras i tjänsten. Om det inte är möjligt att använda tjänsten, kan utlåtanden även sändas per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Ange ärendenumret VN/4278/2023 i utlåtandet.

Mer information:
Jarmo Tiukkanen, regeringsråd, tfn 0295 047 355
Ariann Grandell, specialsakkunnig, tfn 0295 047 236