Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår en reform av statens kapitalinvesteringsverksamhet

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 13.40
Pressmeddelande

Regeringen föreslår den 5 september 2024 att lagen om statsbolaget Finlands Industriinvestering (Tesi) ändras och att det stiftas en ny lag om statens helägda aktiebolag Industristöd Ab. I och med ändringarna har Tesi-koncernen bättre möjligheter än för närvarande att fungera effektivt som statens kapitalinvesterings- och företagsfinansieringsbolag.

Det nya Finlands Industriinvestering ges en tydligare industripolitisk uppgift med fokus på ekonomisk tillväxt och förnyelse samt främjande av investeringar. Investeringar i ny teknik, de möjligheter som en ren omställning skapar och företagardrivna tillväxtorienterade medelstora företag (”Mittelstand”) står i centrum för helheten. 

Målet är att tillsammans med investeringar från den privata sektorn bidra till att innovationer kommersialiseras och skalas upp samt till företagens och exportens tillväxt. Samtidigt kan bolaget främja att det till exempel bildas innovations- och företagsekosystem kring teknik och vara en kompetent ägare i samarbete med kompetensen hos det privata kapitalet i Finland, och även stärka det inhemska ägandet.

Bolaget hoppar in och kompletterar flaskhalsar på riskkapitalmarknaden. När en viss del av marknaden har fått tillräckligt med privata investeringar för att kunna fungera, lämnar bolaget marknaden. Dess verksamhet förblir marknadsmässig.

Regeringspropositionerna upphäver samtidigt lagarna om Klimatfonden och Business Finland Venture Capital (BFVC). Den del av det nya Industriinvesterings verksamhet som hänför sig till statligt stöd ska brytas ut och ombildas till ett eget dotterbolag, Industristöd Ab. Klimatfonden Ab och Oppiva Invest Oy läggs ned i enlighet med de beslut som fattades i maj. I fortsättningen kommer deras och BFVC:s marknadsbaserade tillgångar att utnyttjas i verksamheten enligt Tesis nya uppgift.

Arbets- och näringsministeriet sköter styrningen av Tesi och dess statliga stödbolag Industristöd. 

I regeringsprogrammet kom man överens om en reform av statens kapitalinvesteringsverksamhet. Lagarna avses träda i kraft vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet vid årsskiftet 2024–25.

Mer information: 
Mikko Huuskonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3732