Hoppa till innehåll

Regeringen uppdaterade principbeslutet om företagande

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 14.11
Pressmeddelande

Den 5 september 2024 uppdaterade regeringen statsrådets principbeslut om företagande för att det ska överensstämma med regeringsprogrammet 2023–2027 och sträcka sig över regeringsperioderna. Principbeslutet är regeringens strategiska styrdokument för statsrådets sektorsövergripande främjande av företagande, som är ett av regeringens högst prioriterade områden.

Det uppdaterade principbeslutet om företagande fokuserar på strategiska prioriterade områden för företagande. Det innehåller politiskt beslutade åtgärdsförslag för strategiskt och långsiktigt främjande av företagande vid olika ministerier över regeringsperioderna. 

Innehållet i principbeslutet är indelat i följande temaområden:

  1. Företagens förnyelse, tillväxt och internationalisering
  2. Kompetens och tillgång på kompetent arbetskraft
  3. En fungerande marknad.

Principbeslutet innehåller sammanlagt 19 åtgärdsförslag fördelade på ovannämnda tre teman. Åtgärdsförslagen har avgränsats till sådana företagsfrämjande åtgärder som staten ansvarar för. Ett särskilt prioriterat område är små och medelstora företag.

Det uppdaterade principbeslutet ersätter det principbeslut om företagande som statsrådet fattade vid sitt allmänna sammanträde den 21 april 2022. 

Mer information: 
Natalia Härkin, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 168
Lars Aikala, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 401 6410