Samlad syn från över 1 600 regionala experter: Ekonomin och sysselsättningen håller på att vända till det bättre
Nästa år sker en vändning mot en bättre utveckling av ekonomin och sysselsättningen. En positiv vändning i sysselsättningen följer med en liten fördröjning den ekonomiska vändningen.
Synen baserar sig på de över 70 diskussionsmöten som fördes under ledning av närings-, trafik- och miljöcentralerna i september. I diskussionerna deltog över 1 600 experter från regionerna, bl.a. från landskapsförbunden, kommunerna, läroanstalterna, utvecklingsbolagen och handelskamrarna. Bakom bedömningarna ligger också bl.a. statistiska uppgifter samt regionala enkäter och barometrar. Resultaten framgår av rapporten Regionala utvecklingsutsikter hösten 2024 och av Arbetskraftsbarometern, som arbets- och näringsministeriet publicerade den 29 oktober 2024.
Regionala utvecklingsutsikter hösten 2024
Den positiva regionutvecklingen i Västra Finland fortsätter som investeringar i grön omställning, men de mest betydande sysselsättningseffekterna realiseras först på 2030-talet. Natomedlemskapet öppnar nya möjligheter för försvarsindustrin och dess underleverantörsnätverk. I Lappland ökar investeringarna inom turistbranschen och regionen står inför betydande utmaningar när det gäller att rekrytera arbetskraft.
Den ekonomiska recessionen och det geopolitiska läget påverkar i form av minskad sysselsättning och syns dessutom som försiktighet hos konsumenterna och företagen. Lågkonjunkturen inom byggandet förutspås avta och byggandet öka måttligt under 2025. Sysselsättningen stöds närmast av offentliga reparations- och infrastrukturprojekt, byggande av produktionsanläggningar samt iståndsättning av vägar och järnvägsspår.
Beställningarna inom exportindustrin har inte ökat nämnvärt, och i välfärdsområdena har rekryteringen av ny arbetskraft försvårats till följd av det svaga ekonomiska läget.
Räntorna och inflationen väntas sjunka nästa år, vilket stöder investeringar och konsumtionsefterfrågan. Ekonomin förutspås börja växa våren 2025, men sysselsättningsläget förbättras med fördröjning.
Arbetskraftsbarometer
Det allmänna läget på arbetsmarknaden håller på att förbättras måttfullt. Regionerna tror att de förbättrade ekonomiska utsikterna leder till att arbetslösheten börjar sjunka när antalet lediga jobb börjar öka under nästa år. Den förbättrade sysselsättningen lyfter på nytt fram både bristen på arbetskraft och kompetensbristen. När det gäller bristen på arbetskraft och kompetensbristen finns det skillnader mellan regioner och branscher. Bristen på arbetskraft framhävs särskilt inom social- och hälsovården. Kompetensbrist förekommer inom alla branscher och områden.
Kompetensbehov bedöms i fortsättningen uppstå särskilt i fråga om allmänna arbetslivsfärdigheter, såsom kundservice- och interaktionsfärdigheter, mångkulturella färdigheter, kompetens i fråga om färdigheter inom internationalisering, språkkunskaper och digitala färdigheter samt utnyttjande av artificiell intelligens. Även befolkningens åldrande, den gröna omställningen och tillväxten i den cirkulära ekonomin påverkar framtida kompetensbehov. Inom teknologiindustrin visar orderstockarna på att de håller på att återhämta sig. Kompetensbehoven inom branschen fokuserar på artificiell intelligens, automatisering, programmeringskompetens och informationssäkerhet.
Mer information:
Regionala utvecklingsutsikter hösten 2024
Teemu Hartikainen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 563 0200, [email protected]
Satu Tolonen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7354, [email protected]
Jouko Nieminen, strategidirektör, utvecklings- och förvaltningscentret, tfn 029 502 2769, [email protected]
Samuli Leveälahti, forskare, utvecklings- och förvaltningscentret, tfn 050 396 3220, [email protected]
Arbetskraftsbarometer
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110, [email protected]
Reino Savolainen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7268, [email protected]