Hoppa till innehåll

Statsrådet fattade beslut om att stödja Kymmenedalen i strukturomvandlingen

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.11.2023 13.23
Pressmeddelande

Kymmenedalen beviljades finansiering på sammanlagt 6 miljoner euro för den plötsliga strukturomvandlingen. I regionen söks nycklar för ny tillväxt i synnerhet inom batteriindustrin och livsmedelssektorn. Utvecklingspaketet för Kymmenedalen uppgår i sin helhet till cirka 9 miljoner euro.

Den långvariga strukturomvandlingen i Kymmenedalen tillspetsades under 2023 i och med flera stora företags omställningsförhandlingar, överföring och nedläggning av funktioner. Stora Enso beslutade i juni att lägga ned cellulosafabriken i Sunila och stänger dessutom den andra pappersmaskinen vid sin fabrik i Anjala. Dessutom har arbetstillfällen gått förlorade inom livsmedelsindustrin.

I Kymmenedalen påverkas den regionala ekonomin också av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Konsekvenserna av kriget och stängningen av gränsen till Ryssland är betydande inom flera branscher, särskilt inom skogsindustrin, logistiken och turismen.

Omställningsskyddstjänsterna stöder arbetstagarna i situationen. För att de som förlorat sin arbetsplats ska kunna hitta nytt arbete snabbare behövs det i stor utsträckning också arbetskrafts- och företagsservice i regionen. Arbets- och näringsministeriet stärker arbetskrafts- och företagsservicen med en miljon euro.

Ny tillväxt med hjälp av batteriindustrin och livsmedelssektorn


Kymmenedalen har utvecklingspotential till vilken den finansiering för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna som nu delas ut riktas.

Av finansieringen är 3,8 miljoner euro avsett att riktas till batteriindustrin i Kotka-Fredrikshamn. Målet är en betydande industriell koncentration inom den internationella batteribranschen. Batteriindustrin i regionen finansieras även av Business Finland.

För utveckling av livsmedelssektorn i Kouvolaregionen anvisas 2,2 miljoner euro. Företagens tillväxt stöds i synnerhet genom satsningar på FoUI-verksamhet, högskolesamarbete och företagens internationalisering.

”Om dessa projekt genomförs har de betydande regionalekonomiska konsekvenser och sysselsättningseffekter. Nya initiativ kan skönjas, men de lyfter inte av sig själva. Det behövs mycket arbete och samarbete med näringslivet, över administrativa och regionala gränser”, bedömer näringsminister Wille Rydman.

Finansiering ur EU:s regional- och strukturfonder


Utöver finansieringen för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna har Kymmenedalen god tillgång till finansiering inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Europeiska socialfonden (ESF) och Fonden för en rättvis omställning (FRO). Via fonderna kan olika utvecklingsprojekt stödjas och nya affärsmöjligheter och arbetsplatser skapas.

Arbets- och näringsministeriet bereder en överföring av Kotka-Fredrikshamns ekonomiska region till stödområde I med högre stöd vid halvtidsutvärderingen av regionalstödskartan. Överföringen till ett högre stödområde innebär en möjlighet att bevilja högre understöd för företags investeringar. Om ändringen genomförs krävs det också godkännande av EU-kommissionen.

Ministeriet bereder också en justering av fördelningen av finansieringen för EU:s regional- och strukturpolitiska program så att ERUF-finansieringen för Kymmenedalen ökar med 20 procent 2024–2027. Ändringen innebär ett tillägg på sammanlagt 2,2 miljoner euro.

Stöd till Kymmenedalen är en del i stärkandet av östra Finlands livskraft


Stödet till strukturomvandlingen i Kymmenedalen överlappar och blir ett led i ett mer omfattande stärkande av östra Finlands livskraft.

”Vid arbets- och näringsministeriet pågår för närvarande beredningen av programarbetet för östra Finland. Detta fortsätter och konkretiserar det visionsarbete för östra Finland som genomfördes sommaren 2022. En särskild prioritering i fortsättningen när det gäller visionsarbetet för östra Finland är att stödja den regionala tillväxten och investeringarna", säger minister Rydman.

Regeringens industripolitiska strategi som är under beredning påverkar också programarbetet för östra Finland. Målet är att locka investeringar genom en stabil och konkurrenskraftig verksamhetsmiljö.

Mer information

Teemu Hartikainen, näringsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 563 0200
Marjukka Aarnio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7150
Mikko Härkönen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7889