Hoppa till innehåll

Tjänster för personer som flytt Ukraina tryggas genom ändringar av integrationslagen och mottagningslagen 

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2022 16.11 | Publicerad på svenska 21.12.2022 kl. 9.21
Pressmeddelande
Kuvituskuva.

Drygt 44 000 personer har flytt Rysslands anfallskrig i Ukraina och sökt tillfälligt skydd i Finland. För att trygga deras integrationstjänster ändras integrationslagen och mottagningslagen så att staten kan betala ersättning till kommunerna och välfärdsområdena för ordnandet av tjänsterna. Ändringarna i mottagningslagen preciserar hur mottagningstjänsterna upphör när en person som beviljats tillfälligt skydd får en hemkommun.

I Finland befinner sig över 44 000 personer som har flytt kriget i Ukraina och har ansökt om uppehållstillstånd för tillfälligt skydd. Det tillfälliga skyddet baserar sig på ett EU-direktiv som i och med kriget i Ukraina tillämpas i Finland för första gången. 

Enligt regeringens proposition, som nu godkänts av riksdagen, ändras två lagar så att tjänsterna för personer som får tillfälligt skydd ska kunna tryggas i alla situationer. Ändringar görs i lagen om främjande av integration och lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. 

”Då Rysslands brutala krig fortfararande pågår är det klart att de flesta som flytt från Ukraina stannar i Finland en längre tid. Lagändringarna tryggar tjänsterna för de personer som får tillfälligt skydd och säkerställer att kommunerna och välfärdsområdena har tillräckligt med finansiering för att ordna tjänsterna”, säger arbetsminister Tuula Haatainen

Ersättningar till kommuner och välfärdsområden för ordnandet av tjänsterna 

De personer som får tillfälligt skydd har hittills huvudsakligen omfattats av mottagningstjänsterna i och med att de inte haft någon hemkommun. Från och med våren 2023 kan de få en hemkommun om de bott i Finland minst ett år i ett streck. Då kan de om de vill ansöka om en hemkommun hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. En person som får tillfälligt skydd kan också få en hemkommun på annan grund fastställd i lagen om hemkommun.

När en person fått en hemkommun, får kommunen, välfärdsområdet och andra myndigheter en större roll i ordnandet av tjänster för personen. När en person fått en hemkommun har hen rätt till kommunens tjänster. Den gällande lagen om främjande av integration möjliggör emellertid inte statliga ersättningar till kommuner och välfärdsområden för de tjänster som ordnas för personer som får tillfälligt skydd. 

Efter lagändringarna kan staten betala ersättningar till kommunerna och välfärdsområdena för ordnandet av integrationsfrämjande tjänster för personer som får tillfälligt skydd. Kostnaderna ska ersättas på samma grunder som till exempel kostnaderna för tjänster för personer som får internationellt skydd.  

Ändringarna ökar tjänsternas jämlikhet 

I och med lagändringen tillämpas bestämmelserna om anvisande till kommuner på personer som får tillfälligt skydd, om personen har en hemkommun. Detta förtydligar myndighetsansvaret för anvisandet till kommuner och ändrar integrationslagen så att den bättre motsvarar nuvarande praxis när personer flyttar till en kommun.

Barn och unga personer som kommit till landet som minderåriga utan vårdnadshavare, som beviljats tillfälligt skydd och har en hemkommun, ska få boende- och stödtjänster på samma sätt som barn och unga som kommit till landet utan vårdnadshavare som kvotflyktingar eller får internationellt skydd.

Lagändringarna träder i kraft i mars 2023 

Lagarna träder i kraft den 1 mars 2023. Republikens president stadfäste lagen den 20 december 2023.

Ytterligare information:
Emily Strohm, specialmedarbetare, tfn 0295 047160
Mira Sinkkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 047 293