Hoppa till innehåll

Utredningsarbetet om ändringsbehov inom styrelserepresentationen inleds

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2024 9.32
Pressmeddelande

Arbetsminister Arto Satonen har utnämnt vicehäradshövding Jukka Ahtela för att göra en utredning om behoven att ändra styrelserepresentationen. I utredningen ska det bedömas under vilka förutsättningar eller på vilka villkor det vore möjligt att minska det tillämpningsområde som baserar sig på antalet anställda inom personalens styrelserepresentation.

Utöver eventuella rättsliga specialvillkor granskas i utredningen hur personalens styrelserepresentation i praktiken kan anpassas till olika ledningsorgan och beslutsfattande organ i företag med mindre personalstyrka än för närvarande. I utredningen jämförs också organiseringen av styrelserepresentationen i Sverige, Danmark och Norge.

Med personalens styrelserepresentation avses att personalen har rätt att delta i 
behandlingen av viktiga frågor som gäller affärsverksamhet, ekonomi och personalens ställning i arbetsgivarens organ. Bestämmelserna i samarbetslagen om personalens styrelserepresentant ska tillämpas på företag som har minst 150 anställda i Finland.

Regeringen bedömer ändringsbehoven i styrelserepresentationen vid halvtidsöverläggningen

Ändringarna i samarbetslagen är en av regeringens arbetsmarknadsreformer. I den första fasen av lagprojektet genomförs regeringsprogrammets anteckningar om att tillämpningsområdet för samarbetslagen ska höjas och att minimitiden för omställningsförhandlingarna ska förkortas med hälften. Ändringarna i den första fasen har varit på remiss och tjänsteberedningen av dem fortsätter. Målet är att regeringen ska överlämna propositionen till riksdagen i november.

Lagprojektets andra fas fokuserar på eventuella ändringsbehov i fråga om personalens styrelserepresentation. Utredaren Ahtela lämnar sin utredning till arbets- och näringsministeriet före utgången av 2024. Därefter behandlas utredningen av en arbetsgrupp på trepartsbasis under dess andra mandatperiod i januari–mars 2025. Regeringen bedömer ändringsbehoven vid sin halvtidsöverläggning våren 2025.

Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056

Tidslinjen beskriver faserna i beredningen: Arbetsgruppens mandattid 11.12.2023–20.6.2024. Remissbehandling 28.6−23.8.2024. Regeringsproposition november 2024. Utredning om ändringsbehoven inom styrelserepresentationen blir färdig december 2024. Arbetsgruppens andra mandattid 1.1.2025–31.3.2025. Regeringens halvtidsöverläggning våren 2025. Lagändringarna i den första fasen träder i kraft 1.7.2025.