Hoppa till innehåll

Utvärdering: Tesis verksamhet är högklassig och sakkunnig

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.8.2023 11.03
Pressmeddelande
TESI

Finlands Industriinvestering Ab:s (Tesi) roll på den finländska kapitalinvesteringsmarknaden är betydande och dess verksamhet upplevs som högklassig och sakkunnig. Bolaget har också fått en viktig roll som informationsproducent, sparrare och nätverksbyggare, konstateras det i en utvärdering av 4FRONT som arbets- och näringsministeriet har beställt och publicerat den 15 augusti 2023.

Enligt iakttagelserna i utvärderingen har betydelsen av en långsiktig statlig investerare accentuerats i osäkra marknadssituationer och vid marknadsstörningar. Under de senaste åren har särskilt klimatkrisen, coronapandemin och kriget i Ukraina framhävt Tesis roll när det gäller att lösa samhälleliga utmaningar och jämna ut akuta marknadsstörningar. Tesis verksamhet bland annat i samband med coronapandemin har i stor utsträckning upplevts som lyckad och viktig. 

”Tesis roll är betydande som en del av kapitalinvesteringsfältet och i vidare bemärkelse som ett verktyg för arbets- och näringsministeriets närings- och innovationspolitik. När omvärlden förändras är målet i regeringsprogrammet att samla statens kapitalinvesterare, vilket också ligger i linje med rekommendationerna i Tesis utvärdering. Vid den fortsatta beredningen av projektet bedöms också andra rekommendationer som ett led i utvecklandet av statens specialfinansieringsbolag och ägarstyrning för att uppnå bästa mervärde och genomslag”, säger näringsminister Wille Rydman.

Den äldre partnern Kimmo Halme från 4FRONT konstaterar att en långsiktig och målmedveten utveckling av den offentliga kapitalinvesteringsverksamheten bör fortsätta med beaktande av marknadsutvecklingen i Finland och internationellt. 

”Det är möjligt att ytterligare intensifiera den gemensamma styrningen av statens kapitalinvesterare och stärka synergin mellan aktörerna. Det är skäl att överväga att samla ihop mindre funktioner. Tesi bör också vara en mer aktiv vägvisare i ESG- och ansvarsfrågor”, konstaterar Halme.

”Vi anser att det kommande sammanförandet av statens kapitalinvesterare är en utmärkt möjlighet att betjäna finländska startup- och tillväxtbolag bättre än tidigare”, säger Tesis verkställande direktör Pia Santavirta. 

Resultaten av utvärderingen kommer att gås igenom vid ett möte för intressentgrupperna den 4 oktober. Mötet kommer att användas för att samla de offentliga kapitalinvesterare i Finland som nämns i Finlands regeringsprogram.

Utvärderingen granskar Tesis verksamhet, roll och effekter på Finlands kapitalinvesteringsmarknad åren 2015–2022. I enlighet med uppdraget innehåller slutrapporten 13 rekommendationer. Utvärderingen gjordes på uppdrag av arbets- och näringsministeriet av 4FRONT Oy i samarbete med Advestia Oy och Technopolis France Sarl. Den senaste motsvarande utvärderingen är från 2014.

Tesi är ett statsägt kapitalinvesteringsbolag som grundades 1995. Tesi gör minoritetsinvesteringar i kapitalplaceringsfonder och målföretag på samma villkor som privata investerare.

Ytterligare information:
Lassi Noponen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 407 6033
Pia Santavirta, verkställande direktör, Tesi, tfn  040 546 7749 
Kimmo Halme, Senior Partner, 4FRONT, tfn 040 125 0350