Utvärdering: Tillgången till och kvaliteten på livslång handledning är i huvudsak god
En omfattande översikt över studie- och karriärhandledningens tillstånd i Finland visar att de som använder tjänsterna i huvudsak är nöjda med handledningens kvalitet och tillgänglighet. Förslaget till ett ramverk för uppföljning av den livslånga handledningen gör det möjligt att följa utvecklingen på lång sikt.
Livslång handledning innebär olika åtgärder för att stödja individers utbildnings- och karriärplanering under hela livet till exempel vid läroanstalter, inom sysselsättningstjänster, tjänster för unga och på arbetsplatser. Den livslånga handledningen har inte tidigare kartlagts och bedömts på ett så omfattande och övergripande sätt inom olika sektorer i Finland.
Livslång handledning upplevs i huvudsak fungera väl
I utvärderingsstudien Elontila skapades en bild av helheten av informations-, rådgivnings- och handledningstjänsterna för den finländska livslånga handledningen samt bedömdes hur väl den fungerar.
Enligt forskningsresultaten är elevernas och de studerandes allmänna uppfattning att det vid behov finns tillgång till handledning. Det finns dock inte lika tillgång till handledning i alla regioner och för alla målgrupper.
När det gäller sysselsättningstjänster finns det allmänt taget ett brett utbud av tjänster för livslång handledning, men beroende på olika faktorer är det slumpmässigt om kunden ska få tillgång till den mest lämpliga tjänsten.
Att skräddarsy handledningstjänster för unga och en låg tröskel främjar tjänsternas tillgänglighet. Användarnas alla erfarenheter av Navigatorer, workshoppar och det uppsökande ungdomsarbetet är positiva.
Även vuxna bedömdes kunna dra nytta av sektorsövergripande handledning.
Rekommendationer för utveckling av livslång handledning
På basis av utvärderingsstudien ger forskarna följande åtgärdsrekommendationer:
- Likabehandling i karriärplaneringen: De regionala skillnaderna när det gäller tillgången till tjänster ska identifieras. Utvecklandet av karriärplaneringsfärdigheterna ska ökas systematiskt inom olika sektorer, och individerna ska erbjudas handledda möjligheter att utveckla färdigheterna.
- Behov av samordning: Utvecklandet av den sektorsövergripande livslånga handledningen kräver samarbete och samordning. Samarbetet mellan olika sektorer ska samordnas både nationellt, regionalt och lokalt.
- Att utnyttja digitala tjänster: I utvecklingen av digitala handledningstjänster behövs planmässighet för att förbättra tillgängligheten. Tillgången till möten ansikte mot ansikte får inte försämras.
- Förändringstryck på handledningskompetensen: I utvecklingen av tjänsterna och kompetensen hos dem som är sakkunniga ska den sociokulturella sensitiviteten och hållbara utvecklingen beaktas.
Ramverket för uppföljning stöder kunskapsbaserad ledning
Syftet med ramverket för uppföljning är att göra det möjligt att på lång sikt följa upp tillgången till livslång handledning, dess kvalitet, resultat och effekter samt hur dessa utvecklas. Uppföljningen sträcker sig på nationell nivå över sektorerna. Ramverket för uppföljning baserar sig på befintliga informationskällor och studier samt på nationella strategier.
Forskargruppen föreslår följande sex uppföljningsobjekt:
- Klienternas erfarenheter av livslång handledning
- Servicesystemet för livslång handledning
- Samhällelig kontext för livslång handledning
- Jämställdhet och likabehandling i livslång handledning
- Den ekologiska aspekten i livslång handledning
- Uppföljning av politiken för och den politiska styrningen av livslång handledning
Utvärderingen och ramen för uppföljning genomfördes som en del av studien Elontila, som ingår i arbets- och näringsministeriets utvecklingsprojekt för kvaliteten på livslång handledning och kunskapsbaserad ledning 2022–2024. Studieprojektet har genomförts med hjälp av EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) som en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
För genomförandet av utvärderingsstudien ansvarade konsortiet Elontila, som leddes av Helsingfors universitet och som bestod av forskare från Helsingfors universitet, Haaga-Helia, Jyväskylä universitet, Tavastlands yrkeshögskola samt från Forskningsstiftelsen för studier och utbildning. Som en del av gruppen genomförde yrkeshögskolan Haaga-Helia ramverket för uppföljning av livslång handledning som publiceras separat.
Verksamheten för forskningsgruppen för Elontila har stötts av en styrgrupp som leds av arbets- och näringsministeriet.
Mer information:
Eveliina Vainikka, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7304
Anna Toni, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7361
Janne Varjo, professor, Helsingfors universitet, janne.varjo(a)helsinki.fi
Kalle Vihtari, överlärare, Haaga-Helia, yrkespedagogisk lärarhögskola, kalle.vihtari(a)haaga-helia.fi
Förslag till uppföljningsramverk för livslång vägledning
Mer information om livslång handledning på arbets- och näringsministeriets webbplats
Strategin för livslång handledning 2020–2023: LIV-forumet