Hoppa till innehåll

Vi skapar förutsättningar för en hållbar tillväxt

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 10.13
Kolumn
Kanslichef Timo Jaatinen
Kanslichef Timo Jaatinen

”Vår nya strategi är ett ankare i förändringen”, skriver arbets- och näringsministeriets kanslichef Timo Jaatinen i sin kolumn.

Verksamheten inom arbets- och näringsministeriets och dess förvaltningsområde har på 2020-talet formats av vår tids stora kriser, från coronapandemin till konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Vid sidan av våra grundläggande uppgifter har vi varit beredda på att ta fram nya lösningar när det har varit nödvändigt.

För närvarande innebär den svaga utvecklingen av ekonomin och produktiviteten i Finland en särskild utmaning. Samtidigt som vi deltar i arbetet med att korrigera kursen för hela landet måste vi också se över vår egen verksamhet.

De allt knappare resurserna förutsätter att vi prioriterar vår verksamhet mer noggrant: vilket är vårt kärnuppdrag och vad strävar vi efter? För att förtydliga vårt uppdrag inledde vi förra vintern ett strategiarbete vid ministeriet i samarbete med ämbetsverken och bolagen inom vårt förvaltningsområde. Nu har vi fastställt gemensamma mål och metoder för att uppnå dem.

Kärnan i vår verksamhet är att skapa förutsättningar för hållbar tillväxt. Tillväxten måste vara både ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. Vårt mål är att

  • näringslivet förnyas och regionernas livskraft stärks 
  • sysselsättningen ökar och tillgången till kompetent arbetskraft förbättras 
  • rena investeringar i teknik främjar arbetet med att uppnå klimatmålen.

Vår strategi sträcker sig till år 2030, och den kommer att uppdateras regelbundet för att bland annat svara på förändringarna i omvärlden. För liksom filosofen Herakleitos lär ha sagt, är förändring är det enda som är konstant.
    
Vår nya strategi är ett ankare i denna förändring. Vi skapar även i fortsättningen förutsättningar för hållbar tillväxt, och vi handlar på ett öppet, ansvarsfullt och effektivt sätt.

Kanslichef Timo Jaatinen