Hoppa till innehåll

Mika Oraluoma utnämnd till direktör för ansvarsområdet för miljö och naturresurser vid NTM-centralen i Mellersta Finland

Utgivningsdatum 15.7.2024 14.48
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen utnämnde den 3 juli 2024 Mika Oraluoma till direktör för ansvarsområdet för miljö och naturresurser vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland. Tjänsten tillsätts för viss tid från och med den 1 september 2024 fram till den 31 december 2025 på grund av reformen av statens regionförvaltning. Tjänsten som direktör söktes av 8 personer inom utsatt tid.

Mika Oraluoma började arbeta vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland som chef för vattenenheten i mars 2023. Han har skött uppgiften som direktör för ansvarsområdet för miljö och naturresurser för viss tid sedan ingången av maj 2024, då Kari Lehtinen, som skött uppgiften sedan 2010, gick i pension. Tidigare har han arbetat bland annat som chef för fiskerihushållning och enhetschef vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Lappland. Oraluoma är filosofie magister.

Ansvarsområdet för miljön och naturresurserna sköter uppgifter som hänför sig till miljövård, områdesanvändning, styrning av byggandet, vård av kulturmiljön, bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald samt användning och vård av vattenresurser. I uppgifterna ingår dessutom att bevaka allmänt intresse i miljö- och vattenärenden, producera och distribuera miljöinformation och förbättra miljömedvetenheten, förebygga och bekämpa miljöskador och miljöolägenheter, sköta statens vattenrättsliga tillstånd och privaträttsliga avtal och sörja för genomförandet av miljö-, vattenförsörjnings- och vattendragsarbeten.

I samband med reformen av statens regionförvaltning slår man samman Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira, regionförvaltningsverken och de ändamålsenliga uppgifterna inom ansvarsområdet för miljöfrågor vid närings-, trafik- och miljöcentralerna, det vill säga NTM-centralerna. Närings-, trafik- och miljöcentralernas återstående uppgifter koncentreras till livskraftscentralerna. Statens regionförvaltning enligt den nya modellen ska inledas senast 2026.

Mer information

Ismo Tiainen
överdirektör
+358 295 250 294
[email protected]