Hoppa till innehåll

Utredningen om behovet av en boendeform mellan hyresboende och ägarboende är klar

miljöministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2024 13.00
Pressmeddelande
kerrostalon katto, sininen taivas ja pihlajanmarjat puussa

Våren 2024 inledde miljöministeriet tillsammans med de nio största städerna en utredning om behovet av en boendeform mellan hyresboende och ägarboende och om en eventuell ny modell som inte medför sådana problem som är förknippade med bostadsrättssystemet. Utredarna var teknologie doktor Matti Kuronen och chefsekonom Juhana Brotherus. Enligt deras bedömning finns det inte några egentliga grunder för en ny besittningsform mellan hyresboende och ägarboende. De föreslår dock att man i syfte att förhindra segregation kan överväga en ny stödmodell för hyresboende, som de i utredningen kallar en noggrant avgränsad mellanform.

Utredningen resulterade i en analys av olika boendeformer mellan ägarboende och hyresboende samt av deras fördelar och nackdelar. Detta är utredarnas förslag, och utifrån det bedömer staten och städerna separat vilka åtgärder som behöver vidtas.

Enligt utredningen ansågs det inte finnas några klara grunder för att skapa en ny besittningsform för boende. I utredningen bedöms det att fördelarna med en separat lagstadgad besittningsform är begränsade i förhållande till de fördelar som uppnås. Utredarna ansåg att mellanformer medför fler nackdelar, såsom minskad arbetskraftsrörlighet, utslagning av marknadsbestämda bostäder och ökad byråkrati.

Enligt utredningen bör den största utmaningen, det vill säga bekämpningen av segregation, uppmärksammas också genom bostadspolitiska åtgärder. Detta kräver inte nödvändigtvis någon separat form av besittning. I de svagaste stadsutvecklingsområdena har byggandet av fritt finansierade ägar- och hyreshus inte kommit igång i det nuvarande marknadsläget. Samtidigt håller bostadsrättsbyggandet på att upphöra i och med att det statliga stödet upphör, men tomter har dock reserverats för produktion av en mellanform.

Som en eventuell lösning på dessa utmaningar föreslår utredarna med vissa reservationer en ny noggrant avgränsad mellanform. De konstaterar dock att utredningen, med tanke på hela bostadspolitiken, i bästa fall endast utgör en dellösning i sådana områden där det är ekonomiskt möjligt att bygga bostäder med fri finansiering eller stöd.

Målgruppen för den modell som utredarna föreslår är barnfamiljer och unga vuxna vars inkomstnivå ännu inte möjliggör ägarboende. Modellen bygger på det befintliga tioåriga räntestödet eller en motsvarande modell, vilket innebär att statligt räntestödslån och låneborgen kan fås för objektet. Enligt modellen överlåter kommunen objekten till ägaren genom tomtauktion. Med hjälp av auktionen säkerställs det att byggherren inte kan göra en obehörig vinst på tomten. Ur byggherrens synvinkel kommer nyttan i princip efter begränsningstiden, det vill säga tidigast om tio år, när objektet befrias från begränsningarna. Därefter kan fastighetsägaren, till exempel byggherren, fritt hyra eller sälja objekten. I fråga om detaljerna kräver modellen ytterligare utredningar, lagändringar och preciseringar.

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska det inte längre beviljas stöd för nya bostadsrättsbostäder. Den 23 april inledde miljöministeriet i samarbete med Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Jyväskylä, Kuopio och Lahtis en utredning om en boendeform mellan hyresboende och ägarboende. Utredarna hade som mål att bedöma om det finns ett genuint behov av en mellanform mellan hyresboende och ägarboende i de största stadsregionerna och, om det konstateras att ett sådant behov finns, föreslå en alternativ mellanform och lägga fram ett förslag till genomförande av den och till de lagändringar som krävs. Utredarna skulle också bedöma behovet av offentligt stöd med beaktande av läget inom de offentliga finanserna och EU:s lagstiftning om statligt stöd och konkurrens.

Mer information

Matti Kuronen, utredare
teknologie doktor
tfn 040 5769105
[email protected]

Juhana Brotherus, utredare
chefsekonom
tfn 050 384 9479
[email protected]

Emma-Stina Vehmanen
ministerns specialmedarbetare
tfn 040 847 1992
[email protected]

Inga Nyholm, företrädare för städerna
Kontaktchef
Helsingfors stad
tfn 040 760 5524
[email protected]

Tommi Laanti
Bostadsråd
tfn 0 295 250 146
[email protected]