Hoppa till innehåll

Årets Polis 2024 Mirka Törhönen: Internationell informationsutbyte spelar en viktig roll i att avslöja brott

Utgivningsdatum 25.10.2024 10.18
Nyhet
En polisman tittar in i en kamera i ett höstligt stadslandskap.
Årets Polis 2024, kriminalöverkonstapel Mirka Törhönen Foto: Katja Almgren

Årets Polis 2024 är kriminalöverkonstapel Mirka Törhönen från Centralkriminalpolisen.

Till Årets Polis 2024 har utsetts kriminalöverkonstapel Mirka Törhönen från Centralkriminalpolisen, analytiker vid Europol. Törhönen har varit med om att utveckla nya metoder för att avslöja brott begångna av internationella rörliga kriminella grupper i Finland. Under de senaste tre åren har han arbetat som expert vid Europol.

– Törhönen har genom sitt analysarbete varit en central aktör framför allt i bekämpningen av gränsöverskridande egendomsbrott i Finland. Han är ständigt villig att utveckla sin egen yrkeskompetens och framför allt är han beredd att dela med sig av sin kunskap för hela polisorganisationens bästa, framhåller utnämnarna.

Årets Polis 2024 offentliggjordes fredagen den 25 oktober 2024 i Helsingfors.

Tema: analysverksamhet

Årets tema för valet av Årets Polis är polisens analysverksamhet och analytik. Information står i centrum för all analysverksamhet. Verksamhetsmiljön blir allt mer datacentrerad, och därmed är behovet av att förstå och analysera information centralt för dagens polisarbete. 

Årets Polis Mirka Törhönen betonar betydelsen av internationellt informationsutbyte: 
– Betydelsen av internationellt informationsutbyte när det gäller att förhindra, avslöja och utredna brott kan inte överskattas. Mängden data som ska analyseras har ökat, och en gemensam lägesbild är viktig i hanteringen av information. Att producera och dela analyserad information är en av Europols kärnuppgifter.

Nätverkande, samarbete och informationsutbyte vid brottsbekämpning

Törhönen arbetar som kriminalöverkonstapel vid Europol i Haag. En av Europols viktigaste uppgifter är att möjliggöra och stödja samarbetet mellan medlemsländerna i brottsbekämpningen. 

Törhönens karriär började 1991. I början av sin karriär arbetade han med övervakning och larmuppdrag innan han övergick till brottsutredning. Han har över 33 års yrkeserfarenhet, varav 14 år vid Centralkriminalpolisen.

Utvidgningen av Schengenområdet till Baltikum och Östeuropa 2008 förändrade brottsutredningsfältet för alltid. Egendomsbrott blev huvudsakligen gränsöverskridande brottslighet
– Brottslingarna var inte längre bara lokala, utan allt fler kom från utlandet, minns Törhönen förändringen.

Med de nya utmaningarna blev nätverkande med inhemska och utländska myndigheter avgörande. Att skaffa brottsinformation från laglighetsövervakningsmyndigheterna i de länder där brott begicks mot Finland blev en av de viktigaste uppgifterna när verksamheten utvecklades. 
– När jag kom till Centralkriminalpolisen 2010 var jag med om att stärka det internationella samarbetet och utvidga myndighetsnätverken till utlandet, särskilt mellan de nordiska länderna och Baltikum, säger Törhönen om karriären i sitt festtal.

En höjdpunkt i Törhönens karriär var som projektchef för projektet Gränsöverskridande brottslighet. Detta ledde till vidare uppdrag, och Törhönen arbetade som ansvarig för operativa insatser i projektet för bekämpning av internationell egendomsbrottslighet. 
– I denna roll blev skapandet av internationella kontakter ännu viktigare. Beprövade finländska metoder och bästa praxis för att bekämpa gränsöverskridande brott försökte man också sprida till andra delar av Europa.

Polisens handlingsförmåga säkerställs genom lagstiftning

Inrikesminister Lulu Ranne konstaterade i sitt tal vid Årets Polis-tillställning att narkotikabrott, cyberbrott och brott kopplade till terrorism inte känner några gränser och därför måste brott bekämpas gemensamt. Polisens handlingsförmåga måste säkerställas på lagstiftningsnivå. 

– Förslaget till ny lagstiftning för polisens kriminalunderrättelseverksamhet är på god väg och avsikten är att den behandlas av riksdagen under våren 2026.  Att undanröja hinder för informationsutbyte mellan myndigheter är ett centralt tema som identifierats i regeringsprogrammet och har också avancerat till en lagstiftningsfråga inom Inrikesministeriet. x

49:e Årets Polis

Mirka Törhönen är den 49:e Årets Polis. 

Mirka Törhönen anser att utnämningen är den mest betydelsefulla utmärkelsen en polis kan få under sin karriär.

– Jag vill rikta denna särskilda utmärkelse till alla de experter som arbetar med analysarbete för Finlands säkerhet och brottsbekämpande arbete, sade han vid offentliggörandet. 

Valet av Årets Polis görs i samarbete mellan Helsingfors Juniorhandelskammare, Finlands Polisorganisationers Förbund SPJL och Polisstyrelsen. Utnämningen offentliggjordes fredagen den 25 oktober 2024 på Riddarhuset i Helsingfors.

Institutionen Årets Polis fyller 50 år nästa år

Det finns många olika karriärvägar och möjligheter inom polisen som Årets Polis som institution har lyft fram genom åren. Utnämningen av Årets Polis är alltid en efterlängtad och uppskattad utmärkelse. Nästa år blir ett jubileumsår när Årets Polis utses för 50:e gången. 

Du kan bekanta dig med polisens mångsidiga karriärmöjligheter på webbsidan Karriörberättelser, där du också hittar Mirka Törhönens och Årets Polis 2023 Ismo Venäläinens berättelser om sina karriärer. Det finns intressanta karriärvägar inom polisen för både poliser och civila.
 

Brott och utredning Nyheter Polisens verksamhet och utveckling Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet