Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europeiska rådets oktobermöte på agendan i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.10.2022 13.02 | Publicerad på svenska 19.10.2022 kl. 15.00
Pressmeddelande
Finlands flagga och EU-flaggan sida vid sida

EU-ministerutskottet sammanträdde onsdagen den 19 oktober för att diskutera Europeiska rådets oktobermöte, möten i tre andra rådskonstellationer och krisinstrumentet för den inre marknaden. Teman för Europeiska rådets möte den 20–21 oktober är Ukraina och Rysslands invasion av Ukraina, livsmedelsförsörjning och kritisk infrastruktur, energifrågor, ekonomiska frågor och yttre förbindelser.

Finland fördömer skarpt Rysslands invasion av Ukraina och står fast bakom Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet. Finland anser att det är viktigt att EU fortsätter att reagera på Rysslands militära aggression med kraftiga, effektiva och enhetliga åtgärder. På grund av fortsatt aggression bör EU konsekvent påföra Ryssland ytterligare sanktioner. Finland framhåller behovet av en gemensam riktlinje på EU-nivå i fråga om visering för ryska medborgare och anser att det är viktigt med lösningar som begränsar beviljandet av visum till ryska medborgare för turism. Finland betonar att EU:s starka politiska, finansiella, militära och humanitära stöd till Ukraina bör fortsätta och dessutom utökas.

Finland är oroat över de globala konsekvenserna av kriget i Ukraina, bland annat hur de höga spannmålspriserna inverkar på den globala livsmedelsförsörjningen. Finland anser det vara positivt att också kritisk infrastruktur diskuteras i Europeiska rådet.

Energifrågor är ett centralt tema på Europeiska rådets agenda. Enligt Finland är det viktigt att man på EU-nivå snabbt reagerar på problemen på energimarknaden. Finland förhåller sig öppet till olika alternativ för att sänka energipriserna och minska osäkerheten och riskerna på marknaden. Finland betonar åtgärder med snabb inverkan på energipriserna och tillgången till energi.

Det ekonomiska läget är förknippat med många osäkerhetsfaktorer. Rysslands invasion av Ukraina har återspeglat sig kraftigt i den ekonomiska utvecklingen i Europa. Energikrisen har påskyndat inflationen avsevärt. Enligt Finland är det viktigt att medlemsländerna på EU-nivå samordnar sina åtgärder för att lindra konsekvenserna av energikrisen.

Finland anser också att de frågor kring yttre förbindelser som står på Europeiska rådets agenda är viktiga. Det handlar om en strategisk diskussion om EU:s Kinapolitik, toppmötet mellan EU och Asien samt gemensamma förberedelser inför COP27- och COP15-mötena.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkt i fråga om förslaget till krisinstrument för den inre marknaden. Förslaget ingår i ett lagstiftningspaket som Europeiska kommissionen lade fram i september. Syftet med förslaget är att säkerställa att den inre marknaden fungerar i krissituationer och att stärka den inre marknadens resiliens och beredskap. Bakgrunden till beredningen ligger i covid-19-pandemin, då stängda gränser och funktionsstörningar orsakade problem för människor och företag. Finlands ståndpunkt blir offentlig efter statsrådets allmänna sammanträde.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten i rådet:

1.    informellt möte med transportministrarna den 20–21 oktober
2.    miljörådet den 24 oktober
3.    energirådet den 25 oktober.

Transportministrarna ska diskutera utvecklingen av spårtrafiken i Europa. Miljöministrarna ska godkänna EU:s ståndpunkt inför FN:s klimatkonferens i Egypten den 6–18 november och konferensen om biologisk mångfald den 7–19 december. Dessutom diskuterar de ändringen av direktivet om industriutsläpp och kraven på ekologisk utformning av hållbara produkter. På agendan för energiministrarnas möte står gasmarknadspaketet och direktivet om byggnaders energiprestanda.

Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen