Hoppa till innehåll

Regeringen fortsätter att vidta åtgärder med anledning av undantagsförhållanden fram till den 13 maj

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.3.2020 20.35 | Publicerad på svenska 30.3.2020 kl. 20.57
Pressmeddelande 197/2020
Statsminister Sanna Marin i presskonferensen

Regeringen beslutade i dag att förlänga de begränsningsåtgärder som tidigare införts för att bromsa spridningen av coronaviruset och skydda riskgrupperna fram till den 13 maj 2020. Regeringen lämnar i morgon nya ibruktagningsförordningar till riksdagen. Beslut om förlängning ska fattas denna vecka, så att giltighetstiden hinner behandlas i riksdagen i tid.

Begränsningarna inom småbarnspedagogiken, undervisningen och utbildningen på olika skolstadier förlängs med en månad fram till den 13 maj 2020. Samtidigt förbereder man sig på att förlänga undantagsarrangemangen inom undervisningen till utgången av terminen, om begränsningen av epidemin kräver det.

Regeringen beslutade också att snabbt inleda förberedelserna för att skärpa villkoren för trafiken vid de nordliga och västliga gränserna på grund av coronautbrottet samt för att stoppa person- och passagerartrafiken till sjöss, med undantag för gods- och frakttrafiken.

Regeringen fattade dessutom beslut om att provtagningen och testerna i Finland ska utökas ytterligare för att påvisa fall av coronavirussmitta och för att stävja epidemin. Personalen inom social- och hälsovården ska alltid testas om det finns minsta misstanke om sjukdom.

Regeringen lämnar i morgon till riksdagen en förordning om stängning av restauranger, caféer och serveringsställen. Avsikten är att skydda befolkningen och trygga samhällets funktion. Begränsningen av öppethållningen gäller till den 31 maj 2020, men det är möjligt att sälja mat för avhämtning.

Regeringen beslutade också att stärka sammansättningen av gruppen för coronasamordning vid statsrådets kansli (SN COVID-19).

Ytterligare information: [email protected]