Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
I propositionen om slopande av vuxenutbildningsstödet bör det ingå en sammanfattning av de väsentliga konsekvenserna

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.2.2024 12.00 | Publicerad på svenska 15.2.2024 kl. 13.37
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om lagförslag som gäller slopande av vuxenutbildningsstödet, yrkesexamensstipendiet och alterneringsledigheten. I konsekvensbedömningen har man utnyttjat en stor mängd statistik- och forskningsdata. De väsentliga konsekvenserna bör dock förtydligas med en sammanfattning eller tabell som beskriver konsekvenserna.

I propositionen föreslås det att lagen om vuxenutbildningsförmåner och lagen om alterneringsledighet upphävs. Syftet med upphävandet av lagarna är att slopa vuxenutbildningsstödet, yrkesexamensstipendiet och systemet med alterneringsledighet. Vidare är syftet att minska de offentliga utgifterna och öka sysselsättningen.

Av propositionen framgår bakgrunden till ärendet och de viktigaste förslagen. Konsekvensbedömningen i propositionen är mångsidig, men utifrån den är det svårt att få en uppfattning om lagförslagens väsentliga konsekvenser. I propositionen bör det ingå en sammanfattning eller tabell som beskriver de väsentliga konsekvenserna och deras omfattning.

Propositionen skulle kunna innehålla en närmare beskrivning av konsekvenserna av slopandet av vuxenutbildningsstödet för olika studerandegrupper. Påverkar slopandet av stödet till exempel sådana studerande med låg inkomstnivå som vill börja studera för att höja sin inkomstnivå? Har vissa studerandegrupper bättre möjligheter än andra att utbilda sig på arbetsgivarens bekostnad?
Lagförslagens konsekvenser för jämställdheten och jämställdhetsutvecklingen i arbetslivet och på arbetsmarknaden bör också bedömas. Vilka konsekvenser kan de föreslagna ändringarna ha för kvinnors ställning i arbetslivet?

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett sitt utlåtande om regeringens proposition om slopande av vuxenutbildningsstödet, yrkesexamensstipendiet och alterneringsledigheten (projektnummer STM059:00/2023), som social- och hälsovårdsministeriet lämnade till rådet per e-post den 29 januari 2024.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition följer anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning på ett nöjaktigt sätt. Rådet rekommenderar att utkastet till proposition korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen.

Ytterligare information: Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125, och Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.

Tillbaka till toppen