Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ministerarbetsgruppen för samordning av coronaåtgärder diskuterade temporära bestämmelser som utfärdats på grund av covid-19-epidemin

social- och hälsovårdsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.10.2022 13.38 | Publicerad på svenska 27.10.2022 kl. 14.54
Pressmeddelande

Flera temporära författningsändringar som gjorts på grund av covid-19-epidemin är i kraft till den 31 december 2022. Onsdagen den 26 oktober diskuterade ministerarbetsgruppen för samordning av coronaåtgärder en förlängning av de temporära bestämmelserna.

De temporära bestämmelserna i sjukförsäkringslagen gäller bland annat FPA-ersättningar för testning för och vaccinering mot covid-19 samt avvikande villkor för att få dagpenning vid smittsam sjukdom.

Ministerarbetsgruppen slog fast att lagberedning gällande fortsatta ersättningar för testning och vaccinering till den privata hälso- och sjukvården inleds. Det föreslås ingen förlängning av de avvikande villkoren för att få dagpenning vid smittsam sjukdom.

Ministerarbetsgruppen fastställde också att 48 a § i lagen om smittsamma sjukdomar ska upphöra att gälla den 31 december 2022. I paragrafen föreskrivs det om skydd mot sjukdomen covid-19 för klienter och patienter i social- och hälsovården. För arbete med klienter och patienter kan endast av särskilda skäl anlitas personer som inte har ett tillräckligt vaccinationsskydd eller skydd av genomgången sjukdom.

Lagberedning som gäller hela 48 § i lagen om smittsamma sjukdomar görs som ett led i totalreformen av lagen om smittsamma sjukdomar.

Ytterligare information: Liisa Siika-aho, direktör (sjukförsäkringslagen), och Taneli Puumalainen, avdelningschef (lagen om smittsamma sjukdomar), social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

 
Tillbaka till toppen