Hoppa till innehåll

Regeringen lämnade en tilläggsbudgetproposition till riksdagen

finansministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.3.2024 13.38
Pressmeddelande 129/2024
Kuvassa lukee lisätalousarvio

Regeringen lämnade en proposition till riksdagen om en tilläggsbudget för 2024 torsdagen den 21 mars. I tilläggsbudgetpropositionen föreslås det bland annat att byggandet av ett stängsel vid östgränsen ska påskyndas, att riktade åtgärder ska vidtas för att underlätta situationen inom byggbranschen och att Ukraina ska få ytterligare stöd. Dessutom föreslås det att inkomstposterna sänks med 1,3 miljarder euro på basis av finansministeriets prognos från december 2023.

I tilläggsbudgetpropositionen för 2024 ökar anslagsbehovet med något under 0,2 miljarder euro. De egentliga inkomsterna minskar med 1,3 miljarder euro. Dessa tillsammans ökar statens nettoupplåningsbehov med närmare 1,5 miljarder euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till 12,9 miljarder euro 2024.

Finansministeriets prognos från december har beaktats i inkomstposterna

Det föreslås att kalkylen över skatteinkomster sänks med 1,4 miljarder euro. Den nya kalkylen baserar sig på finansministeriets makroekonomiska prognos från december 2023. Det är således fråga om en uppdatering av lägesbilden i budgeten för 2024. Förändringarna förklaras i synnerhet av att skatteinkomsterna för 2023 är lägre än väntat samt av de försämrade konjunkturutsikterna.
Det föreslås att statens utdelningsinkomster höjs med 280 miljoner euro. Utdelningsinkomsterna används senare för att finansiera utgifter för regeringens investeringsprogram.
Grekland betalade amorteringarna på sina lån för 2024–2025 på förhand i december 2023. Därför föreslås det att återbetalningarna av lån till staten 2024 sänks med 50 miljoner euro.

Byggandet av ett stängsel vid östgränsen påskyndas och stödet till Ukraina ökas

För att påskynda byggandet av ett stängsel vid östgränsen föreslås det en tidigareläggning av 74 miljoner euro från 2025 till 2024. Tidigareläggningen påverkar inte projektets totala finansieringsbehov. I Gränsbevakningsväsendets omkostnader föreslås dessutom ett tillägg på 12,2 miljoner euro till följd av de extra kostnader som har föranletts av åtgärderna för hantering av instrumentaliserad olaglig inresa fram till den 31 januari 2024.

För deltagande i den internationella gemensamma anskaffningen av ammunition till stöd för Ukraina föreslås ett anslag på 30 miljoner euro. För Skyddspolisens omkostnader föreslås ett tillägg på 2 miljoner euro, för fortsatt utveckling av myndigheternas gemensamma fältledningssystem ett tillägg på 3 miljoner euro och för utnyttjande av statens förköpsrätt vid fastighetsköp på Kimitoön ett tillägg på 3,5 miljoner euro.

Situationen inom byggbranschen underlättas

På grund av det svaga konjunkturläget inom bostadsbyggandet föreslås det att nivån på fullmakten att godkänna räntestödslån höjs med 750 miljoner euro till 2 250 miljoner euro. Det är fråga om en temporär åtgärd som syftar till att förbättra sysselsättnings- och konjunkturläget inom branschen och möjliggöra de bostadsrättshusprojekt som lämnat in ansökan före utgången av 2023.

Dessutom föreslås det att Senatkoncernens investeringsfullmakter och fullmakter att uppta lån höjs med drygt 10 procent. Syftet är att möjliggöra produktivitetsfrämjande lokalinvesteringar och investeringar för säkerhetsmyndigheternas behov. Senatkoncernen tillhandahåller statliga myndigheters arbetsmiljötjänster.

Finansiering för flygmuseets nybyggnad och grundlig renovering av Tampereen Teatteri samt stöd till motion, elitidrott och ungdomsarbete

I tilläggsbudgetpropositionen föreslås att man av de oanvända intäkter av penningspelsverksamheten som återställts till undervisnings- och kulturministeriet tidigare år anvisar i engångsbelopp 10,3 miljoner euro för finansiering av konst och kultur, 3,2 miljoner euro för idrottsverksamhet och 3 miljoner euro för ungdomsarbete. Av de tillägg som föreslås för främjande av konst och kultur anvisas 7 miljoner euro för att genomföra Stiftelsen för Finlands Flygmuseums nybyggnad och 3 miljoner euro för grundlig renovering av Tampereen Teatteri. För utvecklande av elitidrotten och storevenemangsverksamheten och för främjande av likabehandlingen inom motion och idrott föreslås ett tillägg på sammanlagt cirka 3,2 miljoner euro. Tillägget på tre miljoner euro för ungdomsarbete riktas till att genomföra uppsökande ungdomsarbete och verkstadsverksamhet för unga.

Ersättningar för produktionsdjur som det bestämts att ska avlivas

För lagstadgade ersättningar som betalas för pälsdjur som avlivats på grund av fågelinfluensa föreslås 44,4 miljoner euro. Dessutom föreslås 0,8 miljoner euro för beredskap för ersättningar som betalas för svin som ska avlivas på grund av salmonellasmitta.

Ytterligare information: Mikko Martikkala, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 161 171, mikko.martikkala(a)gov.fi, och Jussi Lindgren, finansministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 530 514, jussi.lindgren(a)gov.fi

Tillbaka till toppen