Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Skolor firar Ålandsveckan för att uppmärksamma landskapets jubileumsår

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.3.2022 11.09
Pressmeddelande

Finländska skolor firar Ålandsveckan från den 21 till den 25 mars 2022, med mycket program på olika håll i landet. Ålandsveckan samordnas av statsrådets kansli, och i genomförandet av veckan deltar närmare 20 samarbetspartner. Ålandsveckan i skolor ordnas för att uppmärksamma 100-årsjubileet av Ålands självstyrelse.

Veckans program gör Åland känt för elever och studerande på ett mångsidigt sätt genom teman som är viktiga för landskapet. Samma vecka firas också Nordens dag och FN:s världsvattendag.

Varje dag under veckan har ett särskilt tema:

  • Måndag: Ålands historia och självstyrelse
  • Tisdag: Östersjön, natur och miljö, FN:s världsvattendag
  • Onsdag: Norden, nordiska språk och nordiskt samarbete, Nordens dag
  • Torsdag: Åländsk kultur
  • Fredag: Mat från Åland

Ålandsveckans beskyddare är undervisningsminister Li Andersson och Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd. På Nordens dag, onsdagen den 23 mars, ska ministrarna diskutera med elever i nionde klass på Nordisk kulturkontakt i Helsingfors.

Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist deltar med en videohälsning till deltagarna i ett evenemang på Nordens dag i Rovaniemi. Evenemanget i Rovaniemi ordnas i samarbete med Lapplands förbund, Pohjola-Norden och övningsskolan vid Lapplands universitet. Minister Hambrudd besöker skolan Lappeen koulu i Villmanstrand tisdagen den 22 mars.

Ålandsveckan i skolor invigs i direktsändning från Mariehamn, där bland annat Ålands landshövding Peter Lindbäck är på plats. Också veckans avslutning på språkbadsskolan Merenkurkun koulu i Vasa visas i direktsändning. I det avslutande evenemanget deltar justitieminister Anna-Maja Henriksson, som ansvarar för Ålandsärenden i regeringen. På fredagen lagar dessutom den åländska kocken Viktor Eriksson mat tillsammans med elever.

Många aktörer bidrar till Ålandsveckan

Många aktörer och organisationer är med och ordnar program eller har tagit fram material som har att göra med Åland. Samarbetspartner är bland annat Riksarkivet, Utbildningsstyrelsen, Hanaholmens nätverk Svenska nu, Nordisk kulturkontakt, Håll Skärgården Ren, Språkambassadörerna, Finlands nationalmuseum, Ålands kulturhistoriska museum, Visit Åland, riksdagen, Helsingfors Arbis och Mariehamns litteraturdagar.

Ålandsveckans digitala material och direktsändningar är fritt tillgängliga för alla. Programmet och materialet har utformats särskilt för skolor.

100-årsjubileet av Ålands självstyrelse inleddes i juni 2021 och kulminerar på Ålands självstyrelsedag den 9 juni 2022. Statsrådets kansli bidrar till årets festligheter genom att i samarbete med landskapet och andra aktörer ordna olika evenemang för att uppmärksamma jubileumsåret.

Ytterligare information: Noora Löfström, projektkoordinator, jubileumsåret Ålands självstyrelse 100 år, tfn 0295 160 155, statsrådets kansli, och Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, statsrådets kansli
 

Anna-Maja Henriksson Li Andersson Thomas Blomqvist
 
Tillbaka till toppen