Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin diskuterade med Tysklands förbundskansler Merkel

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.6.2020 14.45
Pressmeddelande 463/2020
Statsminister Marin och förbundskansler Merkel i Berlin i februari 2020

Statsminister Sanna Marin talade i telefon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel tisdagen den 30 juni. Statsminister Marin och förbundskansler Merkel diskuterade Europeiska rådets extra möte den 17–18 juli, där stats- och regeringscheferna försöker enas om unionens budgetram för 2021–2027 och återhämtningsinstrumentet. Marin och Merkel diskuterade också prioriteringarna för Tysklands EU-ordförandeskap, som inleds den 1 juli.

Statsminister Marin berättade för förbundskansler Merkel om Finlands synpunkter i fråga om återhämtningsinstrumentet. Centrala frågor för Finland med tanke på den kommande budgetramen är dess måttfulla totalnivå, finansieringen av landsbygdens utveckling (pelare II) och stödet för klimatåtgärder samt villkorligheten hos EU-finansieringen särskilt med avseende på rättsstatsprincipen.

Det återhämtningspaket som nu ligger på förhandlingsbordet avses bestå av en flerårig budgetram, med andra ord en långtidsbudget för 2021–2027, och ett nytt återhämtningsinstrument. Kommissionen lade fram sitt förslag till återhämtningspaket i slutet av maj, och Europeiska rådet diskuterade förslaget via videokonferens den 19 juni.

Förhandlingarna om den fleråriga budgetramen förs under ledning av Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Han kommer att lägga fram ett ändrat förslag till budgetram och återhämtningsinstrument före Europeiska rådets extra möte i juli.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, och Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen