Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin träffade Europeiska rådets ordförande i Helsingfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.5.2022 17.48 | Publicerad på svenska 25.5.2022 kl. 17.51
Pressmeddelande

Statsminister Sanna Marin träffade Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Helsingfors onsdagen den 25 maj.

Statsminister Marin och ordförande Michel diskuterade Rysslands anfallskrig mot Ukraina, säkerhetsläget i Europa och Europeiska rådets extra möte. Teman för det extrainsatta mötet nästa vecka är Ukraina, energi, försvar och livsmedelstrygghet.

Vid en pressträff före dagens möte visade statsminister Marin och ordförande Michel sitt starka stöd till Ukraina.

”Jag är glad över att Finland har lyckats bryta sitt beroende av fossil energi importerad från Ryssland. Det energipaket som Europeiska kommissionen lade fram förra veckan innehåller verktyg som ska hjälpa hela unionen att minska sitt beroende av Ryssland. Samtidigt hjälper de oss att påskynda den gröna omställningen, vilket är nödvändigt för att vi ska nå våra klimatmål”, sade statsminister Marin.

Vid Europeiska rådets möte den 30–31 maj diskuteras också livsmedelstrygghet, som är hotad till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

”Inom en nära framtid behövs det insatser för att stödja Ukraina när det gäller att transportera spannmål till världsmarknaden och säkerställa en lyckad skörd i år. Under de kommande månaderna måste vi vara beredda att svara på de växande humanitära behoven i de minst utvecklade länderna, som lider av stigande livsmedelspriser och dålig tillgång på spannmål”, konstaterade statsminister Marin.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

​​​​​​​

 

​​​​​​​

 
Tillbaka till toppen