Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande
Ändringar i sänkta mervärdesskattesatser

finansministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 16.07
Pressmeddelande

Finansministeriet har inlett remissbehandlingen av ett förslag som gäller ändringar i mervärdesskattelagen. Målet är att förbättra hållbarheten i de offentliga finanserna.

Enligt den proposition som är på remiss överförs de nyttigheter som i nuläget omfattas av tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen på 10 procent till tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen på 14 procent. Ändringen gäller inte tidningar och tidskrifter. 

Ändringen gäller persontrafik, inkvarteringsverksamhet, gästhamnsverksamhet och läkemedel. Ändringen gäller också bland annat kultur- och idrottsverksamhet, såsom böcker, idrotts- och motionstjänster, tillträde till kulturella evenemang och anläggningar samt idrottsevenemang, utnyttjande av idrottsanläggningar, framträdanden av utövande konstnärer, idrottsmän eller andra offentligt uppträdande, importerade konstverk som säljs av upphovsmannen eller en tillfällig försäljare samt de ersättningar som hänför sig till upphovsrätten och som en organisation som företräder innehavarna av upphovsrätten får.

Dessutom överförs mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor från tillämpningsområdet för den allmänna skattesatsen till tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen på 14 procent. 

Den föreslagna höjningen av den nedsatta mervärdesskattesatsen beräknas öka statens mervärdesskatteintäkter med cirka 330 miljoner euro på årlig nivå. Ändringen ökar också statens och andra motsvarande offentliga samfunds mervärdesutgifter. Höjningen av mervärdesskatten minskar dessutom hushållens köpkraft och efterfrågan. När ökningen av statens utgifter och konsekvenserna för efterfrågan beaktas, beräknas statens inkomster öka med ca 245 miljoner euro på årsnivå. Överföringen av hygienprodukter till en sänkt mervärdesskattesats på 14 procent minskar statens skatteintäkter med uppskattningsvis ca 12 miljoner euro på årsnivå. Uppskattningarna har gjorts enligt nivån för år 2025.

Det föreslås att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.

Remisstiden pågår fram till den 19 augusti 

Finansministeriet sände lagutkasten på remiss tisdagen den 2 juli. Remisstiden går ut måndagen den 19 augusti. Begäran om utlåtande och utkastet till regeringens proposition finns på finansministeriets webbplats.

Mer information:

Marja Niiranen, konsultativ tjänsteman, tfn  02955 30238, marja.niiranen(at)gov.fi

Korrigerat 4. juli 2024 kl. 18.35: Meningen som refererar till Rundradion Ab har tagits bort.