Hoppa till innehåll

Produktivitetsnämnden:
Den nya globala verksamhetsmiljön en utmaning för produktivitetstillväxten i Finland

finansministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2024 9.31
Pressmeddelande

Produktivitetsnämnden har i dag publicerat en rapport som behandlar utmaningar och möjligheter för produktivitetstillväxten i Finland. I rapporten granskas orsakerna till att produktivitetstillväxten avtagit och görs en bedömning av vilken betydelse den gröna omställningen och geopolitiken har för Finlands ekonomi.

En av Finlands största ekonomiska utmaningar efter finanskrisen har varit den avtagande produktivitetstillväxten. Även om tillväxten i produktiviteten i arbetet i allmänhet har avtagit i västländerna, har skillnaden mellan Finland och de länder som har högst produktivitet ökat under de senaste åren. Under de senaste tio åren har lönerna stigit långsammare än i jämförelseländerna, så problemen i produktivitetstillväxten har inte orsakat problem för kostnadskonkurrenskraften.

Enligt produktivitetsnämnden beror den avtagande produktivitetstillväxten på flera faktorer som hänför sig till förändringar i den globala verksamhetsmiljön och inhemska strukturella problem. Finanskrisen, eurokrisen och Nokias krasch slog hårt mot Finlands ekonomi och fick långtgående konsekvenser, som har gjort att ekonomin återhämtar sig långsamt. Till följd av dessa kriser försvann stora företag av betydelse inom de snabbt växande teknikbranscherna från Finland, och inga nya motsvarande aktörer har uppstått sedan dess.

Den gröna omställningen erbjuder också möjligheter till förbättrad produktivitet i arbetet

Produktivitetsnämnden konstaterar i sin rapport att Finlands ekonomi ändå också uppvisar lovande tecken. Enligt statistiken över strukturerna avviker företagens investeringar i materiellt kapital inte nämnvärt från nivån i jämförelseländerna. Dessutom ligger små och medelstora företags satsningar på forsknings- och utvecklingsverksamhet på en internationellt sett hög nivå. 

Tillgången på utbildad arbetskraft utgör ändå en utmaning för framtida tillväxt och för FoU-verksamheten. Samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder minskar, stiger de ungas utbildningsnivå långsammare än tidigare och avsevärt mycket långsammare än i jämförelseländerna.

Finlands ekonomi står också inför växande globala utmaningar i anslutning till klimatförändringen och bekämpningen av den samt den föränderliga geopolitiska miljön. Om dessa utmaningar inte hanteras effektivt kan det försvaga produktivitetsutvecklingen. 

Den gröna omställningen kan också förbättra produktiviteten i arbetet. Industripolitik kan behövas för att lösa olika problem i anslutning till den gröna omställningen och geopolitiska problem. Enligt produktivitetsnämnden bör produktiviteten emellertid i första hand förbättras genom välfungerande marknader och genom utnyttjande av marknadslösningar.

Mer information:

Janne Huovari, finansråd, produktivitetsnämndens ordförande, tfn 029 553 0171, janne.huovari(at)gov.fi 

Produktivitetsnämnden har till uppgift att följa utvecklingen av produktiviteten och konkurrenskraften i den finländska ekonomin samt att regelbundet producera och publicera oavhängiga bedömningar. Nämnden gör också ekonomiska utredningar och kalkyler över utvecklingen av inkomster och kostnader. Nämnden deltar dessutom i diskussioner och informationsutbyte med produktivitetsnämnderna i andra EU-medlemsstater samt med EU:s kommitté för ekonomisk politik.

Finanspolitiken