Hoppa till innehåll

Finansministeriet har gett en rekommendation om principer för ämbetsverkens struktur och organiseringen av verksamheten

finansministeriet
Utgivningsdatum 1.12.2021 12.14 | Publicerad på svenska 3.12.2021 kl. 11.08
Nyhet

Rekommendationen bekräftades den 1 december 2021. I rekommendationen sammanställs och förtydligas principerna för val av organisationsformer inom statsförvaltningen, och den har utarbetats till stöd för tjänstemannaberedningen. Den innehåller dessutom rekommendationer och anvisningar om de statliga ämbetsverkens och inrättningarnas struktur och organiseringen av deras verksamhet.

Rekommendationen har utarbetats för situationer där man överväger att inrätta en ny organisation eller organisera en ny uppgift, den nuvarande organisationen funktion eller omorganisering av den, eller andra väsentliga ändringar i organisationens verksamhetsprinciper. Rekommendationen ska stödja tjänstemannaberedningen vid jämförelsen av lösningsalternativ. 

Den aktuella rekommendationen utgör en helhet tillsammans med tidigare rekommendationer. Dessa rekommendationer är Principer som ska iakttas när man överväger bolagisering av funktioner inom statsförvaltningen och Val av organisationsform inom statsförvaltningen, externa fonder, självständiga offentligrättsliga inrättningar och stiftelser

När en omorganisering av statens uppgifter övervägs, har ministerierna och ämbetsverken även möjlighet att konsultera finansministeriets avdelning för utveckling av statsförvaltningen.

Mer information:

Juha Sarkio, överdirektör, Juha. Sarkio (at) gov.fi 
Janne Öberg, regeringsråd, Janne. Oberg (at) gov.fi
Mikko Saarinen, konsultativ tjänsteman, Mikko. Saarinen (at) gov.fi
Elina Isoksela, lagstiftningsråd, elina.isoksela (at) gov.fi

Tillbaka till toppen