Hoppa till innehåll

IMF rekommenderar att Finland vidtar ytterligare åtgärder för att stärka de offentliga finanserna

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.3.2024 10.13
Pressmeddelande
Kulkijoita ja raitiovaunu heijastavasta ikkunasta kuvattuna.

Internationella valutafonden (IMF) har publicerat sin årliga bedömning av läget med och utsikterna för Finlands ekonomi. Rapporten behandlar de ekonomiska utmaningarna och den ger rekommendationer om Finlands finans-, struktur-, klimat- samt makrostabilitets- och finansieringspolitik.

Finlands ekonomi krympte i fjol eftersom hushållens disponibla inkomster utvecklades svagt, bostadspriserna sjönk och räntorna förblev höga. Europas svaga ekonomiska utveckling återspeglades i Finland.

Arbetsmarknaden är enligt IMF fortfarande stark trots att arbetslöshetsgraden hotar att höjas bland annat på grund av att byggandet avtar. Valutafonden förväntar sig att ekonomin växer återhållsamt i år och att tillväxten stärks nästa år. Tillväxten stöds av att inflationen avtar och räntorna sjunker.

IMF föreslår stärkning av statens inkomstbas

Anpassningsåtgärderna i regeringsprogrammet är i huvudsak i linje med IMF:s tidigare rekommendationer. Valutafonden uppskattar att den offentliga skulden stiger till 85 procent i förhållande till bruttonationalprodukten före 2028.

Enligt valutafonden måste regeringen vidta ytterligare åtgärder för att uppnå sina mål för den offentliga ekonomin. IMF föreslår ytterligare åtgärder i synnerhet för att stärka statens inkomster. På längre sikt utmanas hållbarheten i de offentliga finanserna av att befolkningen åldras och vårdutgifterna ökar.

Reformer stöder ökad sysselsättning

IMF anser att regeringens arbetslivsreformer stöder sysselsättningsökningen under kommande år. Valutafonden uppmanar dock till åtgärder för att arbetskraftens kompetens ska motsvara arbetsmarknadens behov på ett ännu bättre sätt. Dessutom vore det till förmån att öka andelen högskoleutbildade samt att stödja lockandet av utländsk arbetskraft och integrationen av utländsk arbetskraft på arbetsmarknaden.

IMF bedömer att Finland inte kommer att uppnå sitt mål om klimatneutralitet med de nuvarande klimatåtgärderna.

Det finansiella systemet har de kapitalbuffertar som behövs för att säkerställa det finansiella systemets stabilitet även i en lågkonjunktur. Finland bör dock förbereda sig på likviditetschocker och risker som överskrider de nationella gränserna. 

IMF bedömer kontinuerligt medlemsländernas ekonomiska utveckling

Rapporten baserar sig på IMF:s experters ekonomiska analyser och på diskussioner som valutafondens expertgrupper förde i januari med myndigheter, forskningsinstitut, arbetsmarknadsparter och många andra aktörer i Finland.

Expertgruppen publicerade sitt utlåtande om Finland den 23 januari. Rapporterna om Finland finns nu tillgängliga i sin helhet på valutafondens webbplats.

IMF-besöken i medlemsländerna kallas för artikel IV-konsultationer eftersom de baserar sig på artikel IV i IMF-stadgan. IMF genomför bedömningarna årligen. 

Mer information: 

Sara Hellemaa, finansexpert, tfn 02955 30067, sara.hellemaa(at)gov.fi